Kulttuuri
09.03.2018

Turun ylioppilasteatteri hylkää Beckett-näytelmän, tilalle esityskieltoa kommentoiva tragikomedia

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Jouni Kuru/Turun ylioppilasteatteri
  • Godota odottaessa -näytelmää valmistellut työryhmä haluaa säilyttää tekemänsä pohjatyön ja aikoo luoda kokonaan uuden teoksen Godot’n tilalle.

Aikaisemmin tällä viikolla Turun ylioppilasteatteri (TYT) kertoi, että se joutuu perumaan Samuel Beckettin (1906–1989) kirjoittaman Godota odottaessa -näytelmän esitykset viikkoa ennen ensi-iltaa. Peruuntumisen syynä oli klassikkonäytelmän esitysoikeuksia valvova perikunta: sen mukaan teoksen miesrooleissa ei saa esiintyä naisia.

Aluksi TYT kaavaili vaihtavansa – pakon edessä – esityksen naisnäyttelijät miehiin. Tuumaustauon jälkeen teatteri on nyt päättänyt hylätä Godot-näytelmän kokonaan.

"Jätämme produktion toteuttamatta, koska se tuntuisi epäreilulta jo valittuja ja kovan työn tehneitä näyttelijöitä kohtaan. Ongelmaksi tulisi myös, että uusilla näyttelijöillä ei olisi tarpeeksi aikaa harjoitella esimerkiksi vuorosanoja. Teksti on niin iso ja raskas”, Turun ylioppilasteatterin puheenjohtaja Antti Ainola perustelee.

Beckettin korvaa Turun ylioppilasteatterin uusi oma esitys nimeltä Odottaessa. Sen luovat samat näyttelijät ja työryhmä, jotka valmistelivat Godot’ta.

”Produktio tulee olemaan absurdi tragikomedia, joka heijastelee vahvasti kuluneen viikon tapahtumia ja ottaa kantaa esillä olleeseen yleiseen keskusteluun”, Odottaessa-produktion ohjaaja Janne Pikka kertoo tiedotteessa.

TYT pyrkii järjestämään uuden esitysten yhteyteen keskustelutilaisuuksia tasa-arvosta teatteri- ja taidemaailmassa.

Näytelmän ensi-ilta on 24.3.2018.

Lue lisää:

Naisnäyttelijät eivät kelpaa – tuhansien eurojen tappiot Turun ylioppilasteatterille Beckett-jupakassa

Kirjailija Samuel Beckettin perikunta ei hyväksy Godota odottaessa -teokseen naisnäyttelijöitä. Viime hetkellä esityskieltoon joutuneesta näytelmästä koituu Turun ylioppilasteatterille vähintään 6 000 euron tappio. (3/2018)

TYY puolittaa tukensa Turun ylioppilasteatterille

Yllätysleikkaus kerää kritiikkiä  – mutta myös ymmärrystä. (12/2016)

Juha Hurme: ”Harrastajien kanssa olen vapaa”

Turun ylioppilasteatterin vieraileva ohjaaja Juha Hurme on luonnontieteisiin hurmaantunut rationalisti, jota inhottavat parrakkaat Väinämöiset. (10/2016)