Kulttuuri
09.12.2010

Tutuilla kulmilla

  • Näyttelijä-ohjaaja Ben Affleck (oik.) pärjää kameran edessä ja takana.

The Town on viihdyttävä, mutta kovin tyypillinen jännäri.

Ben Affleck ei ole näyttelijänurallaan useinkaan eksynyt kovin mieleenpainuvin teoksiin. Sen sijaan hänen osakseen on usein jäänyt esiintyminen Daredevilin (2003) tai Giglin (2003) kaltaisissa Hollywoodin sappinesteissä. Ohjaajana Affleck kokeili siipiään jo muutaman vuoden takaisessa Gone Baby Gonessa, ja nyt ensi-iltansa saava The Town osoittaa viimeistään, että miehellä on lahjoja myös kameran takana.

Elokuvan tarina kertoo bostonilaisesta rikollisjengistä, jotka joutuvat pankkiryöstön jälkimainingissa vakoilemaan kaunista pankkivirkailijaa. Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun eräs joukon jäsenistä ihastuu mahdolliseen todistajaan.

Jo alkuasetelmasta selviää, että The Town on hyvin perinnetietoinen rikosdraama. Klassista ja modernia saumattomasti yhdistelevä kerrontatyyli kumartelee eteenkin trillerimaestro Michael Mannin suuntaan. Tämä on samalla elokuvan ongelma, sillä sinänsä huoliteltu kokonaisuus tuntuu sisällöllisesti ainoastaan toistavan lajityyppinsä tutuimpia kaavoja. Hahmokavalkadista löytyvät niin kukkakaupan varjolla bisneksiään pyörittelevä gangsteripomo, kuin narkomaaniksi muuttunut ex-tyttöystäväkin. Eikä sovi unohtaa lojaalia, mutta arvaamattoman väkivaltaista parasta ystävää.

Tästä huolimatta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Affleck onnistuisi pitämään näitä hieman ennalta-arvattavia lankoja käsissään tyylikkäästi. Taidokkaasti toteutettua jännitysnäytelmää on alusta loppuun ilo seurata. Klassikkonsa hyvin tuntevan ohjaajan toivoisi silti seuraavalla kerralla tuovan hyvän pohjatyön lisäksi vahvemmin esille myös omaa näkemystään.

TUOMAS JALAMO

The Town

Ohjaus: Ben Affleck

Pääosissa: Ben Affleck,

Rebecca Hall

Ensi-ilta 10.12.