Kulttuuri
05.06.2017

TVO tarjoaa maksuttomia kesäkeikkoja ”toinen jalka haudassa” – uudet opiskelijat eivät tunne legendaarista osakuntaa

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja

Vuosia oman kerhotilan puutteesta kärsinyt TVO on jäänyt tuntemattomaksi nuorimmille opiskelijoille. Sen sijaan vakituiset asiakkaat ovat ottaneet osakunnan uuden keikkapaikan omakseen.

Sliipatun Logomon naapurista kuuluu ärhäkkää ryminää. Kun ohittaa massiiviset tiilikasat, rehottavat pajukot ja Biolanin kanankakka -mainoksen päätyy rappioromantiikasta ammentavan TVO:n kerhotalolle. Ryminän lähdekin selviää: Teviksen maksuttomat terassitorstait on polkaissut käyntiin Turun Tauti, pitkän linjan punkbändi.

”Ensimmäinen ilta on puhtaasti punkia. Muutoin luvassa on pop-, rock- ja metallibändejä”, TVO:n ohjelmapäällikkö ja hallituksen puheenjohtaja Paavo Vuoristo kertoo.

Kesä–elokuussa TVO:n eli Turun yliopiston varsinaissuomalaisen osakunnan lavalle kipuaa etenkin ruohonjuuritason turkulaisbändejä. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen ohjelmaa arki-illoiksi, sillä viikonloppuisin kesäfestarit houkuttelevat väen muualle.

”Haluamme hyödyntää pihan puolella olevaa 150-paikkaista terassia. Tämä on hyvä mahdollisuus bändeille, jotka eivät ole päässeet festareille soittamaan”, tiedottaja Laura Rosten sanoo.

Osakunta järjestää tapahtuman nyt toista kertaa. Viime vuonna kehno sää pilasi terassisuunnitelmat, kun suuri osa keikoista vedettiin sateen takia sisätiloissa.

”Sää näkyy kävijämäärissä. Keikoilla kävi keskimäärin 20 ihmistä”, Rosten harmittelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Köydenpunojankadun kesäkeskiviikkoihin suunnitellaan musiikittomia terassitapahtumia, kuten videopeli- tai kikkeri-iltoja.

REILUT KAKSI VUOTTA Köydenpunojankadulla toiminut baari on onnistunut luomaan vakituisen asiakaskunnan, mutta yhdistyspuolella on hiljaista.

Ennen nykyistä kotipesää TVO:lla ei ollut moneen vuoteen pysyvää kerhotilaa. Epävarmat vuodet ja tiukentunut opiskelutahti ovat ottaneet veronsa: tuuliajon aikana kontaktit uusiin opiskelijoihin katkesivat.

”Opiskelijat eivät hahmota, että tällainen paikka on olemassa. Emme näy yhtä paljon kampuksella kuin muut osakunnat”, Rosten pohtii.

”Ikäpolvien välissä on selvä kuilu. Hallituksessa on lähemmäs 30-vuotiaita ja meillä on iso kynnys lähteä esittäytymään kampukselle”, Vuoristo jatkaa.

Viime vuosina nykyisen kerhotalon ”pitkä ja piinaava” remontti sekä baaritoiminnan käynnistäminen ummikkoina ovat imeneet voimavarat. Samalla TVO on keskittynyt toiminnan vakauttamiseen, eikä pitkän linjan suunnitelmia ole tehty.

”Kauheasti bändit kyselevät keikoille. Paikalle on siis selkeästi tilausta”, Vuoristo sanoo.

Perinteikäs osakunta porskuttaa eteenpäin samalla lailla kuin se on tähänkin asti tehnyt:

”Toinen jalka haudassa!” Rosten nauraa.

TVO:n tuuliajo vaihtui tiilitalon turvaan

  • TVO eli Turun yliopiston varsinaissuomalainen osakunta.
  • Legendaarinen rock-klubi ja vaihtoehtokulttuurin kehto.
  • Sijaitsi vuosina 1956–2010 Ylioppilastalo C:n kellarissa Rehtorinpellonkadulla.
  • Vuonna 2010 häädettiin tiloistaan, kun Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) aloitti talon peruskorjauksen.
  • Muutti väliaikaisesti Itäiselle Pitkällekadulle, jonka jälkeen toiminta siirtyi Ursininkadulle.
  • Vuonna 2012 alkoi suunnitella muuttoa nykyisiin tiloihin. Talkoina tehty remontti vei pari vuotta.
  • Nykyinen TVO avattiin yleisölle huhtikuussa 2015. Esteetön tila sijaitsee osoitteessa Köydenpunojankatu 14.
  • Yhdistys on perustettu vuonna 1928.

Vanhasta tiilitalosta kuoriutui talkoovoimilla nykyinen kerhotila, joka toimii baarina ja keikkapaikkana.

 

Lue lisää:

"Musiikki pitää pään kasassa"

Gradun ja levyn työstäminen vaatii aikamoista tasapainoilua. Onneksi musiikki antaa virtaa Antti Kokkomäki & Tammikuun lapset -yhtyettä luotsaavalle Antti Kokkomäelle. (2/2017)

Rokki on tärkeä asia

Itä-Hollola Installaatio on yksi syy siihen, että suomenkielinen rock on taas mielenkiintoista. (8/2016)

TVO valmistelee muuttoa Köydenpunojankadulle

Tavoitteena on elvyttää osakunnan ravintola- ja keikkapaikkatoiminta.Turun yliopiston varsinaissuomalainen osakunta TVO on löytänyt uudet kerhotilat VR:n vanhoista tiloista Logomon naapurista Köydenpunojankadulta. (1/2013)

TVO sai tilat Logomon naapurista

Pula sitseille ja keikoille sopivista tiloista jatkuu silti. Uudella TVO:lla rokataan vasta ensi vuonna. (10/2012)