Kulttuuri
21.03.2014

Tyhmyyttä tauotta

Lentokonejännäri Non-Stop kärsii turbulenssista alusta loppuun.

Liam Neeson on käänteinen Clint Eastwood.

Siinä missä kivikasvoisten western-hahmojen ja "Dirty" Harry Callahanin kaltaisten pyssysankarien kautta kuuluisaksi kohonnut Eastwood on noteerattu uransa ehtoopuolella draamaelokuvistaan, on Schindlerin listasta runsaat kaksi vuosikymmentä sitten Oscar-ehdokkuuden pokannut Neeson vaihtanut draamatuotannot vauhtirainoihin.

Neeson kulkee autopilotilla jännärissä Non-Stop, jossa jäljitetään murhaajaa transatlanttisella lennolla. Näyttelijän tavaramerkit – väsynyt katse, käheä ääni ja pakollinen parransänki – valtaavat valkokankaan alkukohtauksesta alkaen.

Poissaolollaan sen sijaan loistaa loogisen käyttäytymisen kaltainen pikkuseikka. Perinteisen huonon trillerin tavoin elokuvaa pitää käynnissä tyhmyys. Jos hahmot käyttäytyisivät järkevästi, konflikti kuolisi alkutekijöihinsä.

Sen sijaan elokuva velloo absurdiudessa. Kajahtaneita tilanteita kasaantuu kuin jonoa Tampereen lentoaseman lipuntarkastukseen, kunnes koko elokuva on syöksykierteessä. Kolmen eri käsikirjoittajan voimin kudotaan ripeästi sekava vyyhti, johon mikään ratkaisu ei voisi olla tyydyttävä ja järkevä – eikä loppuratkaisu tätä vähemmän yllättäen olekaan.

Taakse ei katsota vaan jännitettä haetaan halvasti puskemalla koko ajan eteenpäin. Resepti toimi hyvin kuuden vuoden takaisessa yllätyshitissä Taken, jonka myötä eläköitymisikää hätyyttelevä Neeson siirtyi pappaenergialla pyörivien action-leffojen kiintotähtikerhoon.

Non-Stop ei ikävä kyllä ole ympäri suurkaupunkia liihotteleva toimintaelokuva. Se on pieneen ympäristöön rajoittuva jännäri, joka lentoon noustessaan huomaa unohtaneensa matkatavaransa kotiin.

Kovanaamarooliensa myötä Neeson on noussut Internet-ikoniksi, jonka elokuvat ovat parhaimmillaan sekä virtaviivaista kertaviihdettä että kokoillan meemipohjia. Non-Stop on molemmilla perusteilla arvioituina välilasku. Sen hulluus kohdistuu typeriin tapahtumiin, eikä odottamaan energiaan, joka syntyy laatunäyttelijän uran yllättävästä suunnanvaihdoksesta.

*

Ilkka Hemmilä

Non-Stop (USA, 2014, 106 min)

O: Jaume Collet-Serra; K: John W. Richardson, Christopher Roach, Ryan Engle; N: Liam Neeson, Julianne Moore, Michelle Dockery, Scott McNairy, Nate Parker