Kulttuuri
23.03.2017

Unelma maailmasta, jossa ketään ei tuomita

Teksti:
Lauri Miikkulainen
Kuvat:
Jouni Kuru

Turun ylioppilasteatteri julistaa pääsiäiseen sopivasti evankeliumia. Jenni Korpelan ohjaama Messias tuo teatteriin perinteisen tarinan Jeesuksen elämästä mutta kysyy, millaiseksi kertomus olisi muotoutunut, jos ihmisen kuva olisikin ollut nainen. Nykypäivän vapahtaja kerää seurakseen joukon eri syistä syrjittyjä ja lähtee marssille ahdasmielisyyttä vastaan.

Olen harvoin nähnyt ylioppilasteatterissa yhtä loppuunsa hiottua kokonaisuutta kuin Messias. Ohjaajalla ja työryhmällä on tarkka kuva siitä, mitä he ovat tekemässä. Esitys seuraa evankeliumien tarinoita turhankin tarkkaan, mutta pysyy silti kasassa ja energisenä. Teatterin pieni ja karu näyttämö kasvaa valojen ja äänen avulla kokoaan suuremmaksi.

Näyttelijöistä erityisesti keskushenkilöt Jeesus ja Juudas, eli Venla Stång ja Mimi Mylly ovat rooleissaan vakuuttavia. Vihainen Juudas nousee näytelmän kiehtovimmaksi hahmoksi. Hän patistaa Jeesuksen kokoamaan seuraajia, mutta halu omistaa tekee Juudaksesta ainoan, jolle ei näytelmässä armoa suoda.

Muuten esityksessä on kyse halusta päästä eroon tuomitsemisesta. Teos perustuu osin Terrence McNallyn 20 vuotta vanhaan näytelmään Corpus Christi. Siinä ihmisiä järkytti, että Jeesus esitettiin homoseksuaalina. Myös tämän näytelmän lesbo-Jeesus voi olla jollekulle kova pala. Vaikea kuitenkaan nähdä, että se ravistelisi ylioppilasteatterin katsojakuntaa.

On hyvä ratkaisu, ettei shokkiarvoa ole ehdoin tahdoin lähdetty hakemaan. Maltillinen esitys ei shokeeraa, vaan keskittyy olemaan hyvää teatteria.

Turun ylioppilasteatteri: Messias, Ohjaus Jenni Korpela, käsikirjoitus Jenni Korpela ja työryhmä. Koreografiat Melissa Jolma, valosuunnittelu Paulo Machado ja Vilja Eteläkoski, äänisuunnittelu Valtteri Alanen. Esitykset Turun ylioppilasteatterilla 19.4. asti, liput 15/8 euroa. Esitystä suositellaan yli 15-vuotiaille.