Kulttuuri
14.02.2013

Unien ja turhautumien kapteenit

  • Paul Thomas Andersonin Mestari jatkaa There Will Be Bloodin viitoittamalla tiellä. Pääosassa nähdään Joaquin Phoenix.

Paul Thomas Anderson jatkaa messiaanista 1900-luvun sapenvuodatustaan elokuvassa.

ELOKUVA. Mies palaa rintamalta juoppona ja tärähtäneenä. Freddie Quell (Joaquin Phoenix) on toisen maailmansodan jälkeen vaelteleva seksimaanikko, joka painiskelee traumojensa kanssa ja kulkee työstä ja kaupungista toiseen. Eräänä pimeänä tuntina Freddie sammuu laivaan, joka seilaa kulttijohtaja Lancaster Doddin (Philip Seymour Hoffman) johdattamana. Kahden poikkeuksellisen miehen tiet risteävät, ja Quell päätyy Doddin, eli mestarin, suosikiksi ja koekaniiniksi sodanjälkeisen Amerikan aatemarkkinoilla.

Mestari jatkaa kiihkoisan There Will Be Bloodin (2007) viitoittamalla tiellä. Modernin miehen eläimellinen puoli skalpeerataan jälleen esille, mutta näkökulma on rakennettu hieman toisin. Skientologian perustajan L. Ron Hubbardin inspiroima Lancaster Doddin tarina näytetään itseään hallitsemattoman ja monella tavalla vaikean päähenkilön Freddien kautta. Päähenkilön, jonka läpeensä sankariton läsnäolo on kiusallista ja vaikeaa, mutta juuri siksi täysin olennaista. Doddilla on vastaukset kaikkeen, mutta Mestari on lopulta äänettömien kysymysten ja hiljaisen tiedon tarina.

Anderson ei Doddin tapaan lupaa nopeaa muutosta. Pitkä elokuva palkitsee viiveellä, mutta sen väkevät 65-milliselle filmille kuvatut otokset vangitsevat nopeammin. Maanisen häikäisevien Phoenixin ja Hoffmanin lisäksi Amy Adams nousee esille mestarin siekailemattomana vaimona. Jonny Greenwoodin upean musiikin tuttu pulssimaisuus rytmittää rikkinäistä ja epäsuhtaista rakkaustarinaa mainiosti.

****

Lauri Hannus

Mestari

(The Master, USA 2012)

O: Paul Thomas Anderson

N: Joaquin Phoenix,

Philip Seymour Hoffman,

Amy Adams.