Kulttuuri
04.03.2010

Universaalia kotihousuilua verkossa

UUSIMMAT TRENDIT, kausien kuumimmat mallistot, katselmuksia katumuotiin ja kirpputorilöytöihin, sekä loputon määrä vaatteisiin liittyvää intoilua – kaikkea tätä ovat muotiblogit pullollaan.

Niitä on paljon ja niitä luetaan tolkuttomasti. Pelkästään blogilista.fi -palvelun tilastoissa muotiblogit pitävät kärkisijoja niin vakituisten tilaajien kuin yksittäisten lukijoiden määrässä mitattuna. Puhutaan tuhansista lukijoista.

Kuten kaikki suuren suosion saavuttaneet ilmiöt, myös muotiblogit synnyttävät vastareaktioita, tai ainakin omaperäisiä sivuilmiöitä. Vaihtoehtoisissa muotiblogeissa nauretaan fashionistien kliseille ja tehdään arkisesta yhtä ylevää kuin muotiblogien sivuilla sesongin uutuuksista.

"Kaikki alkoi, kun ihmeteltiin eri tyyli- ja muotiblogeja baarissa. Pohdittiin sitä, missä kuteissa ihmiset oikeasti viihtyy ja viettää aikaa, ja miksi? Tietoinen tyylin rakentaminen muka-huomaamattomasti sai miettimään sitä, mitä kaikkea ihmiset haluaa näyttää netissä", kertovat ihmisten kotipukeutumista esittelevän Kotihousut -blogin perustajat Anna ja Timo.

Kumpikaan sivun ylläpitäjistä ei halua koko nimeään lehteen. Ovatko verkkarit ja virttyneet kotikuosit niin yksityinen asia?

"Nimettömyys alentaa ihmisten kynnystä lähettää kuviaan blogiin. Koti on kuitenkin on se paikka ja olo, kun ei olla ulkopuolisen katseen kohteena. Blogi oikeastaan leikittelee ihmisten yksityisyyden rajoilla, mutta näin se on osallistujille helpompaa", Anna pohtii.

"Onhan se hauska nähdä, että muut kulkee himassa ihan yhtä törkeän näköisinä ja samalla voi fiilistellä sitä muiden kanssa, tarvitsematta välttämättä paljastaa niin paljon, jos ei halua", Timo lisää.

Kotihousut on saanut parin viikon olemassaolonsa aikana vakiintuneen lukijakunnan, joka kasvaa jatkuvasti, ja siitä puhutaan jo verkon keskustelupalstoilla. Ihmiset ovat myös innostuneet lähettämään omia kotiasukuviaan ylläpitäjille. Kuvissa näkyvät niin vaimonhakkaajapaidat kuin parasta ennen -päiväyksensä ohittaneet suosikkipöksyt. Kuvien lisäksi blogin todellinen aarre ovat merkintöihin liitetyt tekstit, joissa selitetään kotityylin takana olevia valintoja. Osa niistä on satiirista irvailua muotisivujen käyttämälle retoriikalle, osasta taas välittyy vilpitön halu jakaa lempivaatteisiin liittyviä seikkoja.

"Tässä housumallissa pitää vain istua varoen, jos on vieraita", toteaa sivuilla esiteltävä shortsimies.

"Tykkään yhdistää kotiasuihini orgaanisia materiaaleja, kuten ruokaa", sanailee neiti villapöksyissään.

Kuvailuja lukiessa tulee mieleen helsinkiläistä katumuotia esittelevän, suositun Hellooks -sivuston kuvatekstit. Onko Kotihousut pohjimmiltaan Hellooksin parodia, tai onko siitä tulossa sellainen ihmisten tehdessä kirjoituksistaan yliampuvia?

Blogin perustajat myöntävät yliampuvuuden, mutta muistuttavat koko homman olevan vasta alkutekijöissään.

"Kaikki lähti käyntiin vitsinä, ilman sen suurempaa suunnittelua. On vain jännä nähdä mihin suuntaan tilanne menee. Jo parin viikon aikana on tullut tosi erilaisia kuvia. Me julkaistaan ne ja kertomukset sellaisenaan, kukin kertokoon mitä haluaa", Anna selventää.

"Ja sitä paitsi, Hellooksista ei tarvitse tehdä parodiaa", bloggaajat kuittaavat, ja esittävät tulevaisuuden suhteen toiveen.

"Suomen ulkopuolelta olisi kiva saada kuvia. Uskomme, että kotihousut on universaali ilmiö".

JUUSO JANHUNEN

http://kotihousut.blogspot.com/