Kulttuuri
08.12.2011

Vaihtoehtoinen joululevy

Brittiläisen taidepopin voimanainen Kate Bush on ennättänyt pitkän uransa kymmenenteen studioalbumiin. Artistin uusin julkaisu kantaa sisältöään erinomaisesti kuvaavaa nimeä, 50 Words for Snow.

53-vuotias artisti ei ole lauluntekijänä eikä tulkitsijana enää se sama teini, jonka teatraalinen hitti Wuthering Heights nosti listaykköseksi yli 30 vuotta sitten. Taiteellinen omaleimaisuus on nimittäin kypsynyt vuosikymmeneltä toiselle ja Bushin tapa tehdä musiikkia vanhentunut arvokkaasti.

Yli tunnin mittaisen, mutta vain seitsemän raitaa sisältävän 50 Words for Snown metaforia vilisevät lyriikat kertovat muun muassa naisen ja lumiukon fyysisestä suhteesta (Misty) ja sympaattisesta Jetistä (Wild Man). Pisimmillään yli 13-minuuttiset kappaleet eksentrisine aihepiireineen tekevät albumista yhden Bushin kokeellisimmista sekä hankalimmin lähestyttävistä. Kärsivällinen kuuntelu kuitenkin palkitsee.

Ajoittain Bushin herkkää pianosoitantaa ja laulua maustetaan tunnelmallisilla perkuusioilla ja mahtipontisilla orkesteritaustoilla. Vierailevat tähdet, Elton John ja Stephen Fry, hoitavat tonttinsa tahoillaan mallikkaasti. Ensin mainittu tulkitsee osuutensa upeasti kohtalokkaassa duetossa Snowed in at Wheeler Street, ja Frykin onnistuu vangitsemaan albumin nimikappaleessa lakonisella jorinallaan.

50 Words for Snow on äärimmäisen vuodenaikasidonnainen teos; kuin lumisade, joka alussa tihkuttaa hiljalleen voimistuen, keskivaiheilla lujempaa pyryttäen ja viimeiset hiutaleensa maalauksellisesti leijaillen. Esimerkiksi loistavien Snowflaken ja Lake Tahoen kaltaisista talvisista tunnelmoinneista on hankala kuvitella nauttivansa yhtä lailla heinäkuun helteissä.

50 Words for Snow on mitä otollisin valinta alati pimenevien iltojen valaisijaksi, tai vaikka lahjaksi sinne paljon puhuttuun pukinkonttiin.

JOEL HAAPAMÄKI

Kate Bush:

50 Words for Snow

Fish People 2011