Kulttuuri
28.04.2011

Vaihtoehtomusiikin seisova pöytä

  • Viime kesän Ilmiön aloitti heti porttien auettua Terassilavalla soittanut punatoogainen Tomato Tomato. Tulevana kesänä festarin korkkaa klo.12 toukokuussa saksan kiertueelle suuntaava Kiveskives.

Ilmiö-kaupunkifestivaali tuo heinäkuussa Uittamon kansanpuistoon kolmisenkymmentä artistia kotimaan kärkinimistä paikallisiin pubisuosikkeihin. Paitsi fiilistelemästä musiikkia, saatat löytää Ilmiössä itsesi tyynysodan tai kuviokelluntaharjoituksen keskeltä.

Magenta Skycode, Eleanoora Rosenholm, Absoluuttinen nollapiste, Kiveskives ja noin 25 muuta artistia. Kolmevuotissynttäreitään heinäkuussa viettävän Ilmiö-festivaalin line up on vakuuttava.

Yksipäiväisen monitaiteellisen festivaalin takaa löytyy Varsinais-Suomen bändiyhdistys ja sen aktiivisista toimijoista koostuva vapaaehtoisjoukkio. Idea festivaalin järjestämiseen tuli sattuman kautta ja lapsuusmuistoista. Kun festivaalin vastaava tuottaja, VASB:n puheenjohtaja Tuomas Sara oli vielä pikkupoika, hän kävi kesäisin Uittamon viereisellä Naularannalla uimassa.

"Kun aikuisiällä harhauduin käymään siellä, tajusin paikalla olevan mahdollisuuksia muihinkin kuin humppakeikkoihin. Miljöö antoi virikkeen festivaalin järjestämiseen, sillä sieltä on upeat näkymät merelle ja saaristoon", seitsemän vuotta Turussa Älä vaivaudu -klubeja sekä useita muita tapahtumia järjestänyt Sara sanoo.

"Ilmiö on kaupunkifestari, jossa on mukana eksotiikkaa. Ei Uittamo kuulu ainakaan minun jokapäiväiseen reviiriini", Ilmiön artistibuukkauksista pääosin vastaava Mikko Levón lisää.

Ilmiöläisille oli alusta asti selvää, ettei festarista tehdä parin sadan kävijän pikkutapahtumaa. Viime vuonna osallistujia oli noin 1500 ja tänä vuonna odotetaan saman verran, tai "pikkuisen enemmän."

Musiikkitarjonnan lisäksi Ilmiöstä löytyy paljon muutakin. Perinteisen festarimätön ja juomapuolen lisäksi tänä vuonna odotettavissa on ainakin animaatiotyöpaja, tyynysota ja postmodernin tekotaiteen huutokauppa.

Myös We Love Helsinki -kollektiivi järjestää Turkuun "luokkaretken" ja organisoi Ilmiöön vesisodan. Järjestäjien mukaan festareilla nähdään myös performanssitaidetta sekä muuta pientä ja osallistuvaa ohjelmaa. Loput jätetään kuitenkin yllätykseksi.

Ilmiöön on anniskelusyistä 18 vuoden ikäraja. Festivaalialueen viereisellä Naularannalla järjestetään kuitenkin RantaILMIÖ-niminen maksuton, myös lapsille sopiva tapahtuma. Rannassa järjestetään muun muassa kuviokelluntaa ja ihmispyramideja.

Tasa-arvoiset artistit

Ilmiön porukka ei halua erotella artisteja toisistaan niiden tunnettuuden mukaan. Esimerkiksi mainonnassa kaikki esiintyjät on listattu aakkosjärjestyksessä samankokoisella fontilla.

"Olisi tylsää, jos ratsastaisimme vain yhdellä isolla nimellä ja muut esiintyjät olisivat ikään kuin lämppäriasemassa, toisarvoisia", Sara sanoo. "Voitaisiin tietenkin bookata joku iso nimi salaisuutena ja paljastaa vasta pari viikkoa ennen festaria, että 'hei, olihan meillä vielä tällainenkin'", Levón jatkaa.

Ilmiön musiikkitarjonnasta löytyy vähän kaikenlaista kaihoisan suomi-iskelmän ja elektron väliltä. "Ollaan koitettu haalia musiikin puolesta ja muutenkin festarille mielenkiintoista väkeä ja tehdä sellainen tapahtuma, jossa itse haluaisi käydä. Ei se meininki ole niin tiukkaan rajattua", Sara sanoo.

Ilmiö on monessa suhteessa epätyypillinen festivaali. Tekijöidensä mukaan festarilla on oma, kotitekoinen ja lämminhenkinen tunnelma, josta jokainen voi löytää jotain.

Ne "isoimmat nimet" eivät esiinny välttämättä suurimmalla lavalla, vaan "sellaisella, johon ne sopivat."

"Bänditkään eivät saa ottaa itseään liian tosissaan", Levón sanoo.

Aina ekaa kertaa

Ilmiön ensimmäisenä vuonna esiintyjäkastiin kuuluivat muun muassa Jimi Tenor, Plutonium 74, Hidria Spacefolk ja Rinneradio. Viime vuonna Uittamon lavoilta löytyivät puolestaan esimerkiksi Laineen Kasperi & Palava kaupunki, Liekki, Ukkivainaa ja Magyar Posse.

Yhtään samaa jengiä ei kahtena ensimmäisenä festarivuotena Ilmiön esiintyjäkaartista löytynyt. Edellisvuosien lavanaamoja on turha odottaa tänäkään vuonna, sillä ilmiöläiset haluavat haastaa itseään kunnianhimoisella ajatuksella siitä, että artistitarjonta vedettäisiin täyslaidalta uusiksi joka vuosi.

Vaikka Ilmiö on houkutellut paljon nimekkäitä esiintyjiä, ei kyse ole megalomaanisesta ja kalliista tapahtumasta, sillä festarilipun saa parillakymmenellä eurolla. Lipun hinta pystytään pitämään alhaisena muun muassa sen ansiosta, että useampi ilmiöläinen työskentelee täysipäiväisesti festivaalin hyväksi palkatta.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LASSE JALONEN

Ilmiö Uittamolla 23.7.

Festivaalin ohjelma ja lisätietoja osoitteessa ilmio.fi.

Liput Tiketistä 20 €.