Kulttuuri
09.09.2014

Vauhdin huumaa

Teksti:
Joel Haapamäki
  • Kuva: Santtu Vainio

Helsinkiläiskvintetti Teksti-TV 666 on saavuttanut pienessä ajassa paljon. Varaukseton blogihype, YleX:n tehosoitto ja Flow-festivaalin esiintyjäslotti ovat lupaavia näyttöjä vain vuoden ikäiseltä yhtyeeltä. Suosiota on helppo ymmärtää esikois-EP:tä kuunnellessa. 1 on väkevimpiä suomalaisdebyytteja aikoihin.

Jos Teksti-TV 666:n menestys on ollut nopeaa, niin on sen musiikkikin. Kappaleet kuten Piritorilta taivaaseen ja Lisää Spiidii kuulostavat juuri siltä miltä olettaa saattaa. Junnaava kraut-komppi rytmittää yliannostukselta kuulostavaa kitarakakofoniaa. Puuroksi miksatusta laulusta saa paikoitellen selvää vain kappaleiden nimien verran. Vähemmän rosoista tarttumapintaa tarjoavat avausraita Ilmapallo ja pienoishitti Sä et tuu enää takaisin koskaan.

Kolmella kitaristilla operoiva viisikko ei lopulta tyydy pelkkään vauhdin ja kovan äänen kombinaatioon. Jokainen kappale on pullollaan nokkelia melodiakoukkuja. Tässä mielessä yhtyeelle voi hakea vertailukohtaa Sonic Youthin ja Dinosaur Jr:n kaltaisista kitararock- innovaattoreista. Kiittäminen lienee French Filmsistä tuttua kitaristi-laulajaa Johannes Leppästä.

Vain neljän biisin ja parinkymmenen minuutin mittassaan 1 jättää janoamaan enemmän. Kun solisti Tero Huotari vaatii toistuvasti huutaen ”lisää!” EP:n päätösraidan viimeisillä hetkillä, on kuulijan helppo yhtyä kuoroon.
 

Teksti-TV 666: 1
Gaea Records 2014