Kulttuuri
18.09.2013

Vauhtiviihdettä

Kauniin mielen ja Apollo 13:n ohjaaja Ron Howard ei luota katsojaan. Aina se ei ole ongelma.

Hienovaraisuus ei kuulu F1-suharien James Huntin ja Niki Laudan legendaariseen vuoden 1976 kaksintaisteluun keskittyvän Rushin (2013) sanavarastoon.

Välienselvittely on ammattitaidolla rytmitetty ja umpeen sävelletty hektinen toimintaeepos. Päähenkilöt ovat samastuttavia, genretietoisia karikatyyrejä.

Kahden klassisen F1-kuljettajan ystävyyssuhteen vihamieliseksi vastakkainasetteluksi kääntävä fiktio ei tarvitse vilunkipeliä kisatilanteissa.

Vuonna 1976 draamaa ja vaarallisia tilanteita riitti. Henki oli formuloissa löyhässä ja kisoissa oli aidosti sitä vaaran tuntua, jota selostajat koittavat tänäkin päivänä lähetyksiin lietsoa.

Laudan ja Huntin kyräily on täynnä tunnetta ja adrenaliinia. Vaikka kyse on vain radan kiertämisestä, tavoittaa Rush onnistuneesti ylettömien riskien luoman hekuman.

Historiallisiin henkilökuviin erikoistuneen käsikirjoittajan Peter Morganin naputtelema dialogi on ajoittain raa'asti ylikirjoitettua ja ihmissuhteiden luonteiden vääristely epäilemättä kyrsii puristeja.

Vauhdissa ei kuitenkaan analysoida, vaan reagoidaan. Kauneusvirheitä ei ehdi liiaksi murehtia. Jännite ja kepeydestään huolimatta elämää suurempi draama pitävät otteessaan.

Kuoleman ja uhrauksen kaltaisista suurista teemoista huolimatta Rush on ennen kaikkea mallikelpoista viihdettä. Se ei herätä debattia, mutta enpä sitä ehtinyt juuri kaivatakaan.

***

Jouko Luhtala

Rush (Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia, 2013)

O: Ron Howard

N: Chris Hemsworth, Daniel Brühl