Kulttuuri
18.04.2018

Vesta: ”Oon tavallinen ihminen, en mikään ylijumalallinen satuolento”

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Andre Pozusis

Laulaja-laulantekijä Vestan odotettu esikoisalbumi on oodi nuoren kaupunkilaisen arjelle. Soitimme Vestalle ja selvitimme, miksi Turku on artistin turvapaikka.  

Aloitetaan urheilutoimittajan kysymyksellä. Sun Lohtulauseita-levyä hehkutetaan kaikkialla ja keikat myydään loppuun: miltä nyt tuntuu, Vesta?

”Ihanaahan se on ja tosi liikuttavaa. Mutta jos en olisi uskonut itseeni, niin en olisi lähtenyt tekemään tätä. Olen luottanut siihen, että ihmisiä kiinnostaa [mun musiikki].”

Mistä sun itseluottamus kumpuaa?

”Olen kuunnellut omia juttujani muutaman vuoden. Koen, että ne ovat sopivan universaaleja aiheita, ja moni kokee samoja asioita elämässään.”

Sun sanoitukset ovatkin hirveän henkilökohtaisia. Eikö ole kiusallista laulaa likaisista lakanoistaan täydelle klubille?

”Eihän se mulle ole, se on henkilökohtaista kuulijalle. Se tekee siitä kiusallista, koska samaistut siihen. Mä olen kirjoittanut vaan tekstiä ja tarinaa.”

Teit uuden levysi tuottaja Jori Sjöroosin kanssa. Mikä levyn laini kuvaa parhaiten teidän yhteistyötä?

”Heh, kyllä varmaan Fakin Rockstarrin avauslaini: ’tilataan pöytään samppanjaa, se on vaan rahaa, voit maksaa, kukaan ei valita’.”

Asteikolla 1-5: Kuinka paljon oot fakin rockstarr ja kuinka paljon hempeä poppari?

”En mä oo mitään tiettyä, oon vaan tämmöinen tyyppi. ”

Olet tehnyt kappaleen nimeltä Vestallica. Minkä Metallican biisin laulaisit karaokessa?

”En osaisi tai laulaisi Metallicaa, laulaisin jotain suomi-iskelmää.”

Mikä on sun go to suomi-iskelmä karaokessa?

Satumaa!”

Kuvailet sun kappaleissa parisuhteita tosi realistisesti. Missä tv-sarjassa kuvataan mielestäsi parisuhdetta parhaiten?

”Kyllä Frendit on klassikko. Kaikki, mitä kuuluu ystävyyteen ja ihmissuhteisiin, Frendeissä on siitä hyvä skaala.”

Mitä haluaisit sanoa Sun katu -kappaleen tahtiin eroaan itkevälle tyypille?

”Mielestäni biisissä on tärkeä avauslaini: ’oon saanut särkyä’. Oon valinnut siihen sanan ’saanut’, koska vaikka se tuntuu rankalta ja epäreilulta, sen kaiken voi kokea jälkeenpäin ja jopa fiilistellä, että on saanut kokea sen. Et ’voi vittu, mutta siitäkin selvittiin’.”

Lohtulauseita -kappaleessa sanot, että susta ei saa esikuvaa tai ikonia. Miksei?

”Oon tavallinen ihminen, en mikään ylijumalallinen satuolento. Siis ihan tavallinen tyyppi, jolla on ne omat heikkoudet ja vahvuudet. Sitä me kaikki ollaan: hyviä jossain ja sitten taas tosi huonoja toisissa asioissa.”

Miten se tavallisuus välittyy lavalla?

”Oon välitön yleisön edessä ja semmoinen tunteva eläin, kun esiinnyn. Se on tosi inhimillistä.”

Turkua kutsutaan Helsingissä Suomen persreiäksi. Kerro kalliolaisena, miksi Turkua vihataan?

”En osaa vastata tuohon muuta kuin, että mulle Turku on aina ollut enemmänkin semmoinen kohtu.”

Kohtu – miksi?

”Se on ollut mun elämässä semmoinen turvapaikka. Turussa on aina tosi ihana ja turvallinen olo. Mulla on ystäviä siellä ja 19-vuotiaana asuin siellä puoli vuotta, kun muutin sinne vähäksi aikaa rauhoittumaan. Helsinki ei tarjonnut mitään. Ahdisti olla helsinkiläinen ja helsinkiläissyntyinen, enkä ollut nähnyt muuta hirveästi. Turku kiinnosti ja tuntui sopivalta paikalta mennä. ”

Mitä teit täällä?

”Kävin iltalukion tunteja, työskentelin Latte Cafessa ja kävin laulamassa Bar Kukan open micissa, jota [laulaja-lauluntekijä] Markus Perttula veti silloin. Tykkäsin kauheasti sen musiikista ja lauluäänestä, niin halusin tutustua siihen. Meistä tuli hyvät ystävät, ja me laulettiin paljon yhdessä siellä open micissa. Välillä soitin myös ukulelea ja lauloin mun raakileita. Se oli kauhean hauskaa, kun sai juoda vähän kaljaakin palkkioksi.”

Mitä terkkuja sulla on keikalle tuleville?

”Ihanaa, että Turku kokee mua kohtaan samaa, mitä koen Turkua kohtaan. Rakkautta leijuu ilmassa.”

Vestan tulevat keikat Turussa: Gong 20.4., Samppalinnan terassi 31.5., ja Ruisrock 7.7.

Lue lisää:

Paula Vesala: ”Ei ole mitään tekosyytä jatkaa kolonialistisia ja rasistisia representaatioita taiteessa”

Paula Vesala ruotii, mikä toimii Los Angelesin ja mikä Helsingin teatterikoulutuksissa – ja milloin suomalaisen taidekentän on syytä hävetä. (11/2017)

Artistit Gabriel Lion ja Adam Tensta nousivat lähiöistä listoille

"Mulla ei ole mitään tarvetta todistella aitouttani vain sen takia, että olen kotoisin Varissuolta. Ei mun tarvitse olla mikään freestylejä tiputtava huudi-jäbä”, muusikko Gabriel Lion tykittää. (10/2017)

Mummin kullat -yhtye: "Meitä yhdistää häpeä"

Turkulainen yhtye Mummin kullat luottaa erikoisiin soittimiin, kuorolauluun ja leikkisään suomeen – ja hamuaa nyt kohti isoja lavoja. (1/2018)