Kulttuuri
24.02.2014

Virhe: sydäntä ei löydy

Teksti:
Ilkka Hemmilä

RoboCop jatkaa klassikkoelokuvien laskelmoituja päivityksiä.

Kahden vuoden takainen Total Recall -remake ei ilmeisesti riittänyt digiefektien sukupolvelle. RoboCop on jo toinen Paul Verhoevenin ohjaamista tieteistoimintaelokuvista, joka on filmattu uudelleen tietokone-efektien valtakaudella.

Robottikytän päivitys kärsii samoista ongelmista kuin Total Recallin uusversio. Persoonallisesta, raikkaasta ja monipuolisesta alkuperäisestä on työstetty tympeän tasapaksu esitys, joka ei luo mitään uutta millään osa-alueella.

RoboCop-remake on siis huono elokuva – ei itsearvoisesti sen takia, että kyseessä on uusintaversio selkeästi paremmasta satiirisesta kasariklassikosta vaan siksi, että uuden tulkinnan omat ansiot jäävät yksinkertaisesti köykäisiksi.

Tuore RoboCop yrittää painottaa kauhun ja eristäytyneisyyden tunnetta, jota vakavasti loukkaantunut poliisi kokee päätyessään hänen henkensä pelastavan kyborgipuvun sisään. Traagiset äänenpainot kuitenkin unohtuvat nopeammin kuin avunpyyntö atk-keskuksessa, kun mekaaninen lainvalvoja alkaa kukistaa kotikaupungin konnia.

Juonen lisäksi tylsyydessä vellovat laittoman mielikuvituksettomasti ohjelmoidut action-kohtaukset, jotka eivät ota mitään irti tömistelevän robopoliisin fyysisyydestä. Toimintapyrähdykset ovat pelkkää ammuskelua, jossa huippuprojektin tuloksena syntyneen päähenkilön ainoa kyky on painaa liipasinta nopeasti.

Varsin bugisesti on toteutettu myös kärkevän talk show -esiintyjän ja väkinäisten uutisotsikoiden varaan kyhätty satiiri, joka revittelee satunnaisesti vailla teräviä havaintoja.

Uudelle RoboCop-elokuvalle laiskuus onkin kuin koodattu erityispiirre. Kaikki, mikä elokuvan lähdekoodissa osoittaa potentiaalia, on toteutettu mahdollisimman suoraviivaisesti.

Remake-kulttuurille suunnanmuutos olisi tervetullut: materiaaliksi mestariteosten sijaan elokuvia, jotka toteuttivat kekseliään premissinsä onnettomasti.

Lupaan nimittäin kiinnostua seuraavasta Verhoeven-remakesta, jos se kohdistuu Showgirlsiin tai Hollow Maniin.

**
Ilkka Hemmilä

RoboCop

(USA, 2014, 118 min)

O: José Padilha, K: Joshua Zetumer, N: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish