Kulttuuri
16.08.2017

Worldconin suosio yllätti ja ihastutti suomalaiset scififanit – jonot jäävät osallistujien muistiin

Teksti:
Anna Mattila
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Jutta Takalon (vas) cosplay-asu pohjautuu luomukseen, joka Marilyn Monroella oli päällään Kuinka miljonääri naidaan -elokuvan ensi-illassa. Takalon sisko Monja haki inspiraatiota Pirates of the Carribbean -elokuvan Elizabeth Swannilta, jota näyttelee Keira Knightley.

Helsingissä tänä vuonna järjestetystä scifi- ja fantasiaharrastajien kansainvälisestä Worldcon-tapahtumasta kasvoi yllättäen historiansa toiseksi suurin. Paikalla olivat myös Turun yliopiston opiskelijat, jotka esittelivät kotimaista faniskeneä.

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n (Tutka) pöydän ääressä käy kuhina, kun rintanappilaatikoita kaivellaan. Päivystäjä vinkkaa Turun Science Fiction Seuran (TSFS) Spin-lehteä selaavalle bulgarialaiselle miehelle, että englanninkieliset numerot ovat tarjouksessa. Kiinalainen nainen lahjoittaa seuroille Doctor Who -kirjanmerkkejä. Ohi kävelee Salaisten kansioiden Mulderiksi ja Scullyksi pukeutunut parivaljakko.

Helsingissä on käynnissä Worldcon-tapahtuma, joka kokoaa yhteen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden ystävät ympäri maailmaa. Tällä kertaa tapaus on järjestyksessään 75. ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tapahtuman taustalla on The World Science Fiction Society.

WORLDCONIN SAAMINEN Suomeen ei ollut pikkujuttu. Suomalaiset fanit kampanjoivat Helsingin puolesta vuosia. Alun perin tapahtumaa tavoiteltiin Suomeen jo vuodeksi 2015, mutta hanke hävisi kansainvälisessä äänestyksessä niukasti. Suomalaiset eivät kuitenkaan lannistuneet, ja vuoden 2017 kampanja voitti kilpailijat kirkkaasti. Muun muassa fantasiakirjailija George R. R. Martin kannatti Helsinkiä tapahtumapaikaksi.

Alun perin tapahtumasta piti tulla verrattain pieni 4 000–5 000 hengen Worldcon. Lopulta viisipäiväisestä ohjelmasta nautti paikanpäällä peräti 7 100 henkeä. Heidän lisäkseen tapahtuman jäsenyyden osti yli 3 400 scifin ystävää, jotka pääsivät äänestämään seuraavasta con-paikasta ja Hugo-voittajista muiden jäsenten tapaan – mutta etänä. Kävijämäärältään Suomen tapahtumasta tuli yllättäen historian toiseksi suurin Worldcon.

SUOSIO LÖI kaikki ällikällä, ja ensimmäisenä päivänä menestys näkyi tungoksena. Salit täyttyivät nopeasti, eivätkä kaikki osallistujat mahtuneet haluamiinsa ohjelmiin. Samalla, kun jäsenet pääsivät jonottamisen makuun, järjestäjät neuvottelivat aikaisempaa isompia saleja auki, ja päivälippujen myynti rajattiin vain sataan kappaleeseen per päivä. Käytäviä kiertävät jonot jäivätkin monelle mieleen.

Kaikesta huolimatta tapahtuma ei tuntunut ylikansoitetulta. Kenties siihen vaikutti ilmapiiri – ihmiset suhtautuivat toisiinsa kuin yhteen suureen perheeseen. Kuuluisuudet, kuten tieteiskirjailija Robert Silverberg tai Nasan astronautti Kjell Lindgren, pystyivät kulkemaan Messukeskuksessa kaikessa rauhassa. Toisaalta Suomessa suosittu fantasiakirjailija Robin Hobb päätyi jakamaan nimikirjoituksia jokaisen esiintymisensä jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Authors and Their Cats -keskustelussa palkittu kirjailija Elizabeth Bear esittelee kissojensa Twitter-tiliä nimeltä Wijktory Kjittens!.

Worldconissa oli satoja tunteja ohjelmaa keskusteluista esitelmiin, larppeihin ja työpajoihin. Kiinnostavia poimintoja olivat Kjell Lindgenin haastattelut astronautin elämästä ja kunniavieras Ian Stewardin neurotieteellinen esitelmä How to Tell the Duck from the Rabbit.

VIIKONLOPUN KRUUNASIVAT Hugo-palkinnot, jotka ovat tieteis- ja fantasiakirjallisuuden arvostetuimpia kunnianosoituksia. Tänä vuonna naiset voittivat lähes kaikki kategoriat, mukaan lukien parhaan romaanin palkinnon, jonka pokkasi jo toisena vuonna peräkkäin N. K. Jemisin. Myös TSFS ja Tutka pääsivät osallistumaan seremoniaan, kun seurat palkitsivat Maiju Ihalaisen vuoden parhaasta kotimaisesta tieteisnovellista Atorox-palkinnolla.

SEURAAVAKSI scifi- ja fantasiakulttuurista pääsee nauttimaan lähellä ja maksutta: Tutka järjestää Worldconin kotimaisen pikkusisaren eli Finnconin Turun yliopistossa kesällä 2018.

Anna Mattila
Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin sihteeri

Tutkan Anna Mattila poseeraa Suomen Worldcon-maskotin fennonautti Major Ursan kanssa. Mattilan kaulassa roikkuu Worldcon-erikoisuus: ribbon-ketju. Osanottajat liimaavat nimikyltteihinsä kangasmerkkejä, joilla julistavat tukensa vaikkapa seuraavan vuoden Worldconille ja omalle faniskenelle tai lohkaisevat jotain huvittavaa kuten: ”In Space No One Can Hear You Read”.

Worldcon-ohjelmaan kuuluvat myös muun muassa kirjallisuuden ja fanituotteiden myynti, vanhojen tanssien opettelu, lautapelit, hiuksien letitys ja taidehuutokauppa.

Lue lisää:

Eskapismia yliopistolla

Keski-Maan mytologiat tarjoavat aineksia muuhunkin kuin pitkäksi venytettyihin menestyselokuviin. Tolkien-tutkimus on kasvava akateeminen ala. (1/2015)

Kaikkien elämät

Ensimmäiset 150-vuotiaaksi elävät ihmiset ovat kuulemma jo keskuudessamme. Eräät uskovat teknologisen kehityksen takaavan kuolemattomuuden. Tutkija Rosa Rantanen tietää, ettei loputtoman elämän tavoittelu ole aivan ongelmatonta. (8/2015)