Kulttuuri
31.01.2013

Ylioppilasteatteri luonnostelee hirviötä

  • Golemissa raskaistakin tunteista löydetään huvittavia puolia ja synkistä hetkistä hilpeyttä.

Golem on kiehtova kuvaus siteistä ihmisten välillä.

Teatteri. Juutalaisessa kansantarussa Golem on savesta muovattu patsas, jonka rabbi herättää henkiin Prahan juutalaisen yhteisön suojelijaksi. Olento kuitenkin riistäytyy luojansa hallinnasta ja se joudutaan tuhoamaan.

Tämä taru elää taustalla ja päähenkilön unissa myös Turun ylioppilasteatterin uudessa tuotannossa Golem. Näytelmä kertoo raskaana olevasta Ellamarista (Mariella Nikkanen) ja hänen läheisistään. Se on tarina suhteista ja siteistä ihmisten välillä, sekä heidän ristiriitaisista ja usein nimettömistä tunteistaan, haluistaan ja peloistaan.

Juoni on yksinkertainen, osin jopa luonnosmainen. Pääosaan nousee se kokonaisuus, joka toisiinsa kietoutuneiden ihmisten tunteista rakentuu. Tämä hahmoton Golem on luotu lavalle minimalistisesti karsien pois kaikki turha. Lavasteita ei ole, puvut ovat arkisia ja valaistus pelkistettyä. Kokonaisuus on hieno ja tasapainoinen.

Suuri kiitos tästä kuuluu näytelmän ohjaajalle Juha Hurmeelle.

Ylioppilasteatterin vahvuutena on yleensä tekijöiden valtava energisyys, heikkoutena taas monesti haluttomuus keskittyä olennaiseen ja yliyrittäminen. Hurmeen käsissä moisia ongelmia ei ole ja kahdeksanhenkinen ensemble saa itsestään ja tekstistä kaiken irti.

Pitkän uran tehnyt ja monesti palkittu Hurme on työskennellyt usein ylioppilasteatterin maailmassa, esimerkiksi Helsingissä Ylioppilasteatterin taiteellisena johtajana. Turun ylioppilasteatterissa hän vieraili viimeksi 2003.

Golem on fyysinen kokonaisuus, jossa näyttelijöiden yhteispeli toimii saumattomasti. Raskaistakin tunteista löydetään huvittavia puolia ja synkistä hetkistä hilpeyttä. Asioita ei tarjoilla valmiiksi pureskeltuina vaan paljon jää katsojan tulkittavaksi. Näytelmä onnistuu olemaan samanaikaisesti sekä vaikuttava että hämmentävä ja ennen kaikkea ehdottomasti kokemisen arvoinen.

TEKSTI: LAURI MIIKKULAINEN

KUVA: JOUNI KIURU

Golem.

Ohjaus Juha Hurme, pääosissa Mariella Nikkanen, Helvi Myllyä ja Laura Taberman. Ensi-ilta Turun ylioppilasteatterissa 19.1.2013. Esitykset 23.2. asti, liput 12/ 6 euroa.

EDIT: Juttua on muokattu. Alkuperäisessä jutussa kuvaajan nimi oli kirjoitettu väärin. Kuvan on ottanut Jouni Kuru. Näytelmässä esiintyvän Mariella Nikkasen nimi oli kirjoitettu virheelliseen muotoon "Nikkinen". Lisäksi Juha Hurme on vieraillut Turun ylioppilasteatterissa viimeksi vuonna 2003, ei vuonna 2004 kuten alkuperäisessä jutussa virheellisesti todettiin.