Kulttuuri
16.08.2018

Yo-kylä Block Party järjestää kirkkoreivit, mutta sopii myös lapsiperheille: “Ei tarvitse kuunnella koko päivää Titi-Nallea”

Teksti & Kuvat:
Anni Savolainen
  • Tuottajatiimi eli Hanna Mäenpää (vas.), Tiia Laakso, Marika Tiensuu, Vesa Vainio ja Tia Merisaari perustivat tapahtumaa varten osuuskunnan.

Tapahtuman takana ovat BisnesAkatemian opiskelijat Turun ammattikorkeakoulusta.

Turun ylioppilaskylän tietävät kaikki, mutta asukkaiden lisäksi harva on siellä käynyt. Tämä oli lähtöajatus, kun tuottajaporukka alkoi suunnitella Yo-kylä Block Partya. Lauantaina 8. syyskuuta järjestettävä korttelijuhla on tiettävästi Turun ensimmäinen block party.

“Tapahtuma on helppo tapa muille turkulaisille nähdä Yo-kylää ja sitä, mitä kaikkea alue tarjoaa.”

Näin kertoo viisihenkiseen tuottajatiimiin kuuluva tapahtumapäällikkö Tia Merisaari. Kaikki järjestäjät opiskelevat liiketaloutta Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemiassa, jonka kautta tapahtumaa on kehitetty viime lokakuusta lähtien.

Heti alkuun tiimi visioi ohjelmaa nimenomaan Ylioppilaskylään, jonka suurta kokoa ja asukasmäärää voisi Merisaaren mukaan ylipäänsä hyödyntää nykyistä paremmin. Tapahtuma muodostui block partyksi, kun Merisaari lähestyi Ylioppilaskylän toimikuntia.

“Lännen asukastoimikunta kertoi, että noin kymmenen vuotta sitten Yo-kylässä on järjestetty Läsnäolopakkofestivaalia. Heitä kiinnosti perinteen henkiin herättäminen, mutta resursseja ei koskaan oikein ollut.”

Tarkoitus on, että tapahtumasta saadaan nimenomaan asukkaiden näköinen. Järjestävät korostavat mahdollisuutta tuoda juhlaan omaa osaamista ja innokkuutta: vapaaehtoisvetoiselle tapahtumalle voi ehdottaa ohjelmaa tai toteuttaa sitä itse.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kirkkoreivit järjestetään mäen huipulla sijaitsevassa Pyhän Katariinan kirkossa.

TAPAHTUMAN lopullinen ohjelma ja esiintyjät varmistuvat elokuun loppupuolella. Lavalle nousee 11 esiintyjää, minkä lisäksi alueella on ainakin ruokaa, runoutta, tanssia, katusoittajia, pomppulinna ja kilpailuja.

“Pyrimme luomaan koko perheen tapahtuman niin, että lapsille suunnatun ohjelman lisäksi on selkeästi aikuisten osuutta. Ei tarvitse kuunnella koko päivää Titi-Nallea”, kumppanuuksista vastaava Marika Tiensuu kertoo.

Ohjelmasta erottuvatkin kirkkoreivit. Pyhän Katariinan kirkossa järjestettävien reivien musiikeista ja valoista vastaa TYEMYY eli Turun Yliopiston Elektronisen Musiikin Ystävien Ystävät.

“Pelkästään ristiriita elektronisen musiikin ja 1400-luvulla rakennetun kirkon välillä on kokemisen arvoinen juttu”, markkinointivastaava Vesa Vainio uskoo.

Block partyt kestävät puolesta päivästä iltakymmeneen.

Sotalauluista urbaaniksi festivaaliksi

Block Partyt ovat tiettävästi alkaneet ensimmäisen maailmansodan aikana New Yorkissa. Kokonainen kortteli suljettiin köysillä, jonka jälkeen alueella veisattiin isänmaallisia lauluja ja järjestettiin paraati niille, jotka olivat lähteneet sotaan kyseisestä korttelista. 

Englanninkielinen sana block viittaakin korttelin lisäksi liikenteen sulkemiseen eli blokkaamiseen, minkä block partyt usein tapahtuma-alueellaan aiheuttavat.

Nykyiset block partyt ovat useimmiten urbaaneja festivaaleja tiheästi asutuilla alueilla, joissa kadut valtaa musiikki- ja ruokapainotteinen ohjelma. Yleensä tapahtuma muodostuu nimenomaan tietyn kaupunginosan juhlaksi.

Suomen isoin ja tunnetuin korttelijuhla Kallio Block Party järjestetään vuosittain Helsingin Kalliossa. Tapahtumaa organisoiva Kallio-liike korostaa alueella asuvien, työskentelevien ja oleilevien ihmisten osuutta tapahtuman luomisessa.

 

Lue lisää:

Miltä muraalien ylioppilaskylä voisi näyttää?

Visioimme kuvankäsittelyn keinoin, miten muraalit muuttaisivat ylioppilaskylän ilmettä. Yo-kylän ihmiset jakoivat mielipiteensä muraaleista kotikulmilla. (02/2017)

Asumisen tutkija ammentaa lähiölaboratioriosta

Sosiaalipolitiikan tutkija Jarkko Rasinkangas väitteli siitä, missä eri sosiaaliryhmien turkulaiset asuvat ja missä he haluaisivat asua. (09/2013)

Opiskelijabaari Three Beers sulki ovensa: "Rakas paikka - jossain vaiheessa itku tulee"

Purkua odottaneelle Three Beersille eli ylioppilaskylän legendaariselle baarille jätettiin jäähyväiset kesäkuussa 2018. (06/2018)