Pääkirjoitus
07.04.2017

Äänestä ihmistä, jonka kaveri haluaisit olla

Teksti:
Nella Keski-Oja

Näissä vaaleissa ratkaistaan isoja asioita, mutta päättäjäksi voi kivuta pienellä äänimäärällä.

Mustavalkotulosteet, liikuntasalin ummehtunut ilma ja tylsähkö lyijykynä. Lastulevyistä kyhätty äänestyskoppi yllättää joka kerta nuhjuisuudellaan, mutta ripauksen juhlamieltä tuo jykevä leima, jonka virkailija painaa tottuneesti äänestyslipukkeeseen.

Sillä ovathan nämä nyt ne vaalit. Vaalit, joissa voi äänestää kaveria tai ihmistä, jonka kaveri haluasi olla. Ja se on ihan okei ellei peräti paras mahdollinen strategia.

KUNTAVAALEISSA nimittäin päätetään, kuinka usein pyöräilijä joutuu poikkeamaan autokaistalle, mihin viljelylaatikkonsa voi nakuttaa tai lapsen parkkeerata luennon ajaksi. Saako arki-iltana bussin kotiin vai joutuuko bileistä raahautumaan omilla jaloillaan tihkusateessa. Onko kesäksi tarjolle palkallista harjoittelua vai tukieuroilla kitkuttamista.

Kaveristrategiassa on se mainio puoli, että oma ehdokas tietää nämä hommat – ja tekee politiikkaa sen mukaan.

Moni päätyy silti äänestämään sitä n:nnen kauden vakionaamaa. Kelpo valinta sekin, mutta. Kuka äänestää opiskelijoita, ellemme me itse? Nyt se on niin helppoakin: Ryhmä 40 000 listaa verkossa korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat ehdolla Turun kuntavaaleissa.

GAUSSIN KÄYRÄ on otollisessa asennossa. Koulutusleikkausten takia opiskelija-aktivismi on ollut nosteessa parisen vuotta. Esimerkiksi ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa koettiin vuonna 2015 poikkeuksellisen huikea vuosi, kun äänestysprosentti nousi korkeimmaksi sitten 70-luvun.

Jo sitä ennen eli edellisissä kuntavaaleissa 2012 valtuustopaikan sieppasi Turussa peräti 13 alle kolmekymppistä. Jännittävää nähdä, millaisen nuorennusleikkauksen valtuusto saa, kun verkon äänestyskanavat aukeavat tulevaisuudessa diginatiiveille.

Yksi askel kerrallaan: Toivottavasti opiskelijaliikkeen hurmos kantaa kuntavaaleihin ja Turkuun saadaan opiskelijamyönteisin valtuusto ikinä.

PS. Ehdokkaat: kertokaa meille, mitä kaikkea mieletöntä voimme saada omalla äänellämme aikaan. Luokaa meille maailman paras opiskelijakaupunki!

 

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi