Mielipiteet
12.02.2009

Älä varasta!

"Varasta jotain!" kehottaa toimittaja Akuliina Saarikoski otsikossaan Turun ylioppilaslehdessä 1/2009. Samassa jutussa annetaan myös suoria vinkkejä, miten kyseinen rikos kannattaa toteuttaa.Niin tosiaan, varkaus on rikos. Rikokseksi katsotaan myös julkinen kehottaminen rikokseen. Ryhmä Lex toivookin Tylkkärin tulevaisuudessa tarkastelevan kriittisemmin julkaisemiaan artikkeleita.

Mannan ja Sakun rötöstelyn ihannointi lehden sivuilla ei ole pelkästään kyseenalaista ja mautonta, vaan TYYn jäsenistön aliarviointia. Emmekö arvosta koulutustamme, joka on kaiken lisäksi maksutonta? Sen sijaan, että kehittäisimme itsestämme huomisen huippuosaajia, fiilistelemme sillä, kuinka hienoa olisi olla anarkisti ja kaivaa hautaa sille yhteiskunnalle, jossa olemme kasvaneet.

TYYn – ja Tylkkärin sen osana – tulisi muistaa velvollisuutensa ylioppilaiden yhteiskunnallisessa kasvattamisessa. Sitä vaatii myös uuden yliopistolain pykälä, jolla oikeutetaan ylioppilaskunnan pakkojäsenyys.

Teemu Oksanen
ryhmäpuheenjohtaja
edustajistoryhmä Lex
Luin pöyristyneenä 16.1. ilmestyneestä Tylkkäristä artikkelin varastamisesta. Juttu oli otsikoitu "Varasta jotain!" ja sen pääasiallisena sisältönä oli kertoa kritiikittömästi varastamisesta osana toimeentulon hankkimista.

Omasta mielestäni jokainen saa käyttää rahansa kuten haluaa, mutta varastaminen on aina varastamista joltain toiselta. Varastaminen on väärin, mitään Robin Hood -tyyppisiä yleviä tarkoitusperiä on hyvin vaikea löytää nykypäivän Suomessa.

Jutun henkilöt luultavasti vetoavat siihen, että pitää puuttua varastamisen syihin ja varastaminen on seurausta eriarvoistumisesta. Varmasti yhteiskunnassamme on paljon parantamisen varaa, mutta olen varma, että varastaminen ei ole siihen ratkaisu.

Jos kyse on elintason ylläpitämisestä, kuten jutussa haastatelluista henkilöilta sai ymmärtää, niin en voi kuin ihmetellä kyseisten henkilöiden arvopohjaa. Artikkelin mukaan pelottomat saavat kaiken. Happamasti todetaan, että meidän muiden on vain toivottava, että löytämämme alan töitä, vaikka usein se on yhtä kuin elokuvalippujen myyminen ja urakkasiivous. Minun mielestäni ei ole olemassa paskatöitä: jokainen työ on arvokasta, varastaminen ei!

Juuso Rönnholm
Kokoomusopiskelijoiden Turun aluejärjestön puheenjohtaja

Turun ylioppilaslehti 3/09 (13.2.)