Mielipiteet
26.10.2011

Alayhdistystilat tyhjenevät

Aivan ensimmäiseksi haluamme korjata Tylkkärin numerossa 12/2011 esiintyneen puutteen. Artikkelista, joka käsitteli edustajistoon pyrkivien ryhmien kantoja automaatiojäsenyyteen, oli jäänyt uupumaan Keskustaopiskelijoiden kanta. Kannatamme automaatiojäsenyyttä, jäsenmaksulla rahoitetaan jokaiselle opiskelijalle tärkeitä palveluita.

Suurin huolenaiheemme on tällä hetkellä YO-talojen tilat ja niiden kohtalo. Tällä hetkellä TYYllä ei tunnu olevan selkeää suunnitelmaa remontista, ainakaan tämän lehden mennessä painoon. TYYn toimintasuunnitelmassa 2011 luvataan B-talon yhdistyksille evakkotilat vuoden 2011 lopussa. Ihmettelemme, missä evakkosuunnitelma viipyy. Yhdistyksenä haluamme tietää, minne joudumme remontin ajaksi ja pystyykö TYY tarjoamaan yhdistyksille asialliset toimitilat.

Tylkkärin numerossa 11/2011 esille noussut S-Osiksen mahdollinen tulevaisuus huolestuttaa myös meitä yläkerrassa toimivia. S-Osiksen tilojen vuokra nähtävästi tuplaantuu remontin jälkeen, mikä onkin johtanut siihen, ettei osakuntatilaa käytetä tulevaisuudessa nykyisenkaltaiseen toimintaan. Onko tämä myös meidän kaikkien yhdistysten kohtalo? Tuskin kerrosta ylempänä tilavuokra olisi yhtään halvempi. Kysymmekin, olettaako TYY, että kaikki alayhdistykset pystyvät palaamaan remontin jälkeen omiin tiloihinsa. Yhdistyksillä ei ole yksinkertaisesti varaa kaksinkertaiseen vuokraan. Tuleeko TYY vastaan vuokrissa vai jääkö tilat tyhjilleen?

Keskustaopiskelijat näkevät tilanteeseen kolme vaihtoehtoista ratkaisumallia. Pahin vaihtoehto on se, että vuokrat nousevat liikaa ja alayhdistyksien maksukyky ei riitä. Tässä tilanteessa, mikäli TYY ei tule vastaan vuokrissa, tilat tulevat jäämään tyhjiksi. Toinen vaihtoehto on se, että TYY ei tule vastaan vuokrissa, mutta tarjoaa alayhdistyksille yhteisiä kokoustiloja. Nämä kokoustilat olisivat alayhdistysten varattavissa ja niissä olisi säilytystilaa yhdistysten tarpeisiin.

Kolmas vaihtoehto on se, että TYY tulee vastaan vuokrissa, jonka ansiosta alayhdistysten toiminta voi jatkua normaaliin tapaan remontin jälkeen. Keskustaopiskelijat ehdottaa, että TYYn ylijäämää käytettäisiin näihin avustuksiin. Katsomme, että ylioppilaskunnan tulee tarjota alayhdistyksilleen tiloja kampusalueelta.

Meidän mielestämme TYY ei voi ottaa sitä riskiä, että tilat jäisivät tyhjilleen remontin jälkeen.

YO-talojen lisäksi TYY:n tulee huomioida seuraavissa suunnitelmissaan liikuntatilojen rappeutuminen ja niiden ahtaus. Uudelle kuntosalille olisi varmasti kysyntää ja Iskerin päivittämistäkin voisi harkita.

Tuomas Ylitalo

Turun Keskustaopiskelijat ry, pj

Riikka Laaninen

Turun Keskustaopiskelijat ry, varapj