Mielipiteet
15.11.2017

Analyysi: Vaalien kylmä matematiikka

Teksti:
Lauri Miikkulainen
Grafiikat:
Nella Keski-Oja
  • Turun yliopiston tiedekunnat järjestyksessä korkeimmasta TYYn edustajistovaalien äänestysprosentista matalimpaan. Edelliset vaalit pidettiin vuonna 2015.

Ylioppilaskunnan edustajistovaalien voittajat on helppo arvata ennen kuin yhtään ääntä on annettu. Jo ehdokasasettelu paljastaa tuloksen.

Jos haluat ryhmällesi menestystä edustajistovaaleissa, kokoa pitkä ehdokaslista. Jos ehdokkaita on edellisvaaleja vähemmän, on tuloksen parantaminen vaikeaa. Vaalien rautainen kaava pätee vuodesta toiseen.

Veikkasin vaalitulosta ennen vaaleja käyttäen kahta muuttujaa: listojen ehdokasmääriä ja tiedekuntien viime vaalien äänestysprosentteja. Arvaus osui yhtä paikkaa lukuun ottamatta kohdilleen.

Hieman teennäisesti jaettuna vaaleissa toimii väriä tunnustavia poliittisia listoja ja muista lähtökohdista politiikkaa tekeviä niin kutsuttuja sitoutumattomia listoja.

Sitoutumattomat oikeustieteilijöiden Ryhmä Lex, kauppakorkeakoulun TSE-lista ja lääkisläisten TYY Terveeksi -lista eli TyTe nostivat ehdokasmääriään ja heidän vaalirenkaansa voitti vaalit. Poliittisten listojen ehdokasmäärät, erityisesti Vihreän Vasemmiston osalta, taas laskivat, joten heidät oli helppo veikata häviäjiksi.

Vikaan meni vain TyTe-listan viimeinen lisäpaikka. TyTen Olli Haapalan henkilökohtaista äänipottia en ennustanut. Tulosta heiluttavia ääniharavia mahtuu silti vaaleihin korkeintaan pari. Luulin sen sijaan kasvatustieteilijöiden Eduxin pitävän paikkamääränsä, ja he jäivätkin tavoitteesta vain aavistuksen.

Miksi arvaaminen on näin yksinkertaista?

Veikkausta helpottaa tiedekuntakohtainen äänestysprosentti. Se kertoo vaalien oudommasta puolesta: ääniä annetaan enemmän siellä, missä niistä kilpaillaan vähemmän. Tämä pitää vaalien tuloksen vakaana.

Oikis, lääkis ja kauppis voivat olla ylpeitä korkeasta äänestysaktiivisuudestaan, jonka ansiosta TYYn äänestysprosentti on muihin ylioppilaskuntiin verrattuna omalla kymmenluvullaan. Kaikissa on myös vahvat järjestöt, jotka toimii yhteistyössä sitoutumattoman listan kanssa.

Lopputuloksena Ryhmä Lex, TSE-lista ja TyTe keräävät lähes koko äänisaaliinsa omasta tiedekunnastaan ja ääniä valuu heiltä muille vain vähän.

Tästä kärsii erityisesti kokoomustaustainen ryhmä Oikeat. Kun opiskelijoiden poliittisia kantoja tutkittiin Tampereella, kokoomuksen vahvin kannatus löytyi lääkis-kauppis-akselilta. Oikeat onnistui ehdokaslistan kokoamisessa hyvin, mutta Lex-TSE-TyTe-renkaan menestys koitui heidän tappiokseen.

Muissa tiedekunnissa sitoutumattomat ja poliittiset listat kamppailevat äänistä. Listan mitta antaa silti tuloksesta enemmän osviittaa kuin kampanjakärkien vertailu. Kilpailevien listojen keskellä äänestysprosentit jäävät kauas nyt voittaneiden kolmen listan tiedekunnista. Esimerkiksi sitoutumaton Humanistilista toki nosti ehdokasmääräänsä, mutta pysyi silti yhtenä vaalien pienimmistä listoista. Tämä ei antanut eväitä paikkamäärän nostoon.

En halua vähätellä vaalikampanjoiden merkitystä, mutta vaalien suuressa kuvassa humanisti ei äänestä, kun taas oikeustieteilijä käy uurnilla vaaleista toiseen. Vaalien varsinaiset kiistakysymykset heiluttavat tätä kuviota vain vähän.

Samalla tulosveikkaus pysyy helppona.

Lauri Miikkulainen

Kirjoittaja toimi TYYn edustajistossa ja hallituksessa Soihdunkantajien edustajana 2012–2013

Korjaus 15.11.2017 kello 14.07: "Tiedekuntajärjestöt" muutettu muotoon "järjestöt".

 

Lue lisää:

TYYn äänestysinto Suomen korkein: ”Meillä oli huikea määrä ehdokkaita”

Turun yliopiston opiskelijat säilyttävät paikkansa Suomen aktiivisimpina äänestäjinä – selvällä erolla muihin ylioppilaskuntiin. (11/2017)

Edustajistovaalien selvä voittaja on kauppatieteiden, oikeustieteen ja lääketieteellisen opiskelijoiden vaalirengas

TYYn edustajistovaalien tulos on selvinnyt: vaalien häviäjät ovat Vihreä Vasemmisto, Eduxi ja Demokraatit, joka tippuu edustajistosta. (11/2017)

Olli Haapala (TyTe) on edustajistovaalien ääniharava: ”Vetää hiljaiseksi”

”Meiltä ei ollut hoitotieteen laitoksella ketään edes ehdokkaana viime kaudella. Nyt halusimme tuoda esiin, mitä hoitotiede on”, Haapala sanoo. (11/2017)

Kommentti: Journalismia, ei vaaliviestintää

"Eräänkin spin doctorin mielestä Tylkkärin pääkirjoituksessa ei saisi sanoa suoraan, että vaaleissa tavoitellaan voittoa. Höpsis! Totta kai joka ikinen kisaan lähtenyt ryhmä hakee vaaleissa menestystä. Jos väittää muuta, hurskastelee." (11/2017)