Kolumni
15.09.2011

Asioiden tekeminen hyvin ja huonosti

Neurokirurgiaa tai jumbojetin lentämistä ei kannata tehdä harjoittelematta, mutta monta muuta asiaa voi oppia ihan vaan kokeilemalla. Lakitekstiä voi oppia lukemaan, karttoja voi oppia piirtämään, verkkosivuja voi oppia fiksailemaan, kaivinkoneella voi oppia kaivamaan ja festareita voi oppia järjestämään. Ministereitä voi käydä lobbaamassa olematta koskaan tehnyt sitä ennen.

Syksyisin varsinkin näkee vekkihametyttöjä, -tyttöpoikia ja -muita, jotka bookkaavat kalenterinsa täyteen projektikurssia, kv-verkostoitumista, tanssikoulua, kirjallisuusklassikoita, vapaaehtoistöitä, keikkatöitä, työharjoittelua, mikrobloggausta, kielikurssia, jumppatunteja, viikonloppumatkoja ja mitä lie. Harmittaa nähdä tyyppejä, jotka sykkivät aamusta iltaan, lukukaudesta toiseen ja seikkailusta seikkailuun hoitamatta mistään muiden ihmisten kanssa yhdessä tehtävästä projektista osavastuuta alusta loppuun itse. On aivan eri asia suorittaa jokin ylhäältä päin määritelty tehtävä kuin keksiä itse tehtävänanto ja toteuttaa se.

Sen sijaan ei ole juuri eroa, että meneekö nuoruus neukkarissa vai rokkibaarien bäkkäreillä. Startupyrittäjät tai rokkitähtiwannabet tietävät, mitä haluavat, ja etsivät keinot oman juttunsa myymiseksi valitsemalleen yleisölle, ilman että yrittävät miellyttää kaikkia. Ronald McDonaldin varastaminen, Mimosa Palen pyörillä kulkeva jättimäinen häpy tai sikatilojen filmauskeikat eivät liene nauttineet kaikki yhteiskunnan kerrokset lävistävää kannatusta, mutta ne olivat jonkun oma itse toiminnaksi jalostama idea. Epäilemättä ne olivat samalla myös tehokkaampia signaaleja keskusteluihin elintarviketeollisuudesta, ruumiillisuudesta tai eläinten oikeuksista kuin virkatyönä julkisesta budjetista toteutetut ei-mitään-kohderyhmää-tavoittavat valistuskampanjat.

Harvat asiat maailmassa ovat rakettitiedettä paitsi rakettitiede ja melkein kaikki muut asiat ovatkin sellaisia, että tekemään voi ihan vaan ryhtyä. Vakiintuneissakin organisaatioissa voi olla ihan hyvä miettiä laatikon ulkopuolelta, vaikka onkin kätevää voida tehdä asioita huonosti sillä verukkeella, että aina ennenkin on tehty asiat huonosti.

Vaikeaa kuvitella, että mikä voi olla esimerkiksi prosessi, jonka tuoreesti uutisoituna lopputuloksena koko yliopisto opiskelijoista alkaen painostetaan Microsoftin asiakkaaksi. Aktiivista pahuutta tai kiusaamisenhalua ei ehkä ole perustetta olettaa, mutta välinpitämättömyyskään ei ole mikään kaunis motiivi.

TEA TÖNNOV