Kolumni
09.04.2015

Avoin kannustinloukku

Poliitikot puhuvat kauniisti syrjäytymisen ehkäisystä ja nopeammasta työelämään siirtymisestä. Nykyinen järjestelmä ei ole linjassa näiden tavoitteiden kanssa.

 

Kerron teille nuoresta miehestä, joka tippui avoimeen kannustinloukkuun. Kutsutaan miestä nimellä Markus.

Markuksen haaveena oli aloittaa oikeustieteen opinnot lukion jälkeen. Hän luki tunnollisesti pääsykokeisiin, mutta sisäänpääsy jäi parista pisteestä kiinni.

Markus ajatteli, että eihän se välivuosi niin paha asia ole, sillä moni muukin jää ensimmäisellä yrittämällä rannalle.

Markus oli kirjoitusten jälkeen keväällä mennyt töihin rakennustyömaalle. Hän ajatteli, että saa ainakin kerättyä pienen pesämunan ennen kuin aloittaa opinnot.

Epävarman taloustilanteen vuoksi työt loppuivat jo alkusyksystä. Markus joutui hakemaan työmarkkinatukea. Markus päätti aikansa kuluksi suorittaa muutaman kurssin avoimessa yliopistossa.

Kolmen kuukauden kuluttua TE-toimistosta tuli lappu kotiin. Markus oli opiskellut liikaa ja työmarkkinatuki katkaistiin heti.  Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi toimeentulotuki.

Markus teki oman johtopäätöksensä. On fiksumpaa jäädä kotiin juomaan edullista lager-olutta ja katselemaan pienen budjetin tosi-tv -ohjelmia kuin opiskella.

Kaikki eivät saa opiskelupaikkaa ensimmäisellä yrittämällä. Siinä ei ole mitään väärää. Ihmiset jäävät työttömiksi. Se ei ole ihanteellista, mutta siihen ei myöskään ole yksinkertaista ratkaisua.

Se, että opiskelusta rangaistaan, on väärin. Siihen on myös yksinkertainen ratkaisu. Lopetetaan rankaiseminen.

Poliitikot puhuvat kauniisti syrjäytymisen ehkäisystä ja nopeammasta työelämään siirtymisestä. Nykyinen järjestelmä ei ole linjassa näiden tavoitteiden kanssa.

Soitin Työ- ja elinkeinoministeriöön.  Heidän linjansa on selkeä. Yli viisi opintopistettä kuussa tarkoittaa työmarkkinatuen katkaisua.

Kysyin kaikkien eduskuntapuolueiden kantaa asiaan. Selvisi, että poliitikkojen keskuudessa on varsin laaja konsensus siitä, että kannustinloukku tulisi purkaa.

Tällä kertaa kyse ei ole edes rahasta, ja ainakin vaalien alla löytyy poliittista tahtoa. Voisi siis olettaa, että seuraavalla vaalikaudella tapahtuu muutos. Jos ei, niin silloin joku puhuu paskaa tai jättää duuninsa hoitamatta.

Sakari Muurinen

Kirjoittaja on yleisen historian opiskelija, joka vietti välivuoden työskennellen polkupyöräkorjaamolla.