Kolumni
19.03.2010

Creativity needs space

Turussa on keskusteltu viime aikoina mahdollisen Luovan talouden keskuksen perustamisesta Turkuun. Itse olen sitä mieltä, että hanke on positiivisinta, mitä Turussa on pitkään aikaan tapahtunut.

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Turun tulee käyttää tätä tilaisuutta ponnahduslautana ja nousta alan osaamisen kärkikaupungiksi ja seuduksi pysyvästi. Jo olemassa oleva luovien alojen vahva yrityskanta ja alan koulutus antavat Turulle hyvät lähtökohdat näiden alojen kehittämiselle. Siksi on luontevaa pohtia erityisen luovan talouden keskuksen perustamista Turkuun. Luova talous on myös yksi painopiste uudessa Turun elinkeino-ohjelmassa.

Luova talous on oikeasti jo tällä hetkellä merkittävä toimiala Turussa ja Varsinais-Suomessa. Vuonna 2008 alan yrityksiä oli seudulla jo yli 2500 ja ala työllisti samana vuonna lähes 9000 ihmistä. Aivan nappikauppaa tämän alan toiminta ei myöskään ole, vaan liikevaihto vuonna 2008 oli lähes 1,5 miljardia euroa.

Luovan talouden keskukset vuokraavat tiloja luovan alan yrityksille ja toimijoille. Yritystoiminnan keskittyminen edistää yritysten verkostoitumista, tuo toiminnalle enemmän näkyvyyttä ja edistää innovatiivista liiketoimintaa. Erityyppisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisen mahdollistavalle paikalle on esitetty Turussa useissa yhteyksissä olevan tarvetta. Meillä on kiistatta pulaa sellaiselle tilalle, joka on vähemmän kuin messukeskus, mutta enemmän kuin konserttitalo. Tuleva keskus voisi palvella myös yliopistoja täyttäen tarpeen suurtenkin kongressien järjestämiselle. Lisäksi on suunniteltu, että keskuksesta löytyisi työskentely- ja näyttelytiloja taiteilijoille.

Keskuksen paikaksi on esitetty VR:n vanhaa konepajaa. Turku on kehittämässä aluetta joka tapauksessa uudeksi asuinalueeksi, sinne on myös suunnitteilla matkakeskus ja kaupan keskittymä. Rautatieaseman läheisyys antaa lisää mahdollisuuksia tavoitettavuuden osalta. Muitakin vaihtoehtoja on pohdittu, kuten esimerkiksi Wärtsilän L-tehdasta.

Oikein toteutettuna tällainen keskus voisi olla turkulaisille uusi olohuone, paikka jossa on toimintaa, näyttelyitä, kahviloita ja palveluita. Ihmisten kohtaamispaikoille on kysyntää, yhteisöllisyyttä tarvitaan nykymaailmassa ja tällaisen hankkeen kautta se voisi saada uusia ilmenemismuotoja. Kaupunki yksinään tuskin pystyisi tällaiseen hankkeeseen mutta yhteistyössä niin yksityisten toimijoiden, taitelijoiden kuin muiden seudun kuntien kanssa uskon, että tässä hankkeessa on aineksia uuden, positiivisen vireen herättämiseksi Turun seudulle. Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo varmasti oikeaa pörinää Turkuun, toivottavasti se osataan hyödyntää vuoden 2011 jälkeenkin!

MINNA ARVE

Kokoomuksen Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja