Pääkirjoitus
20.08.2018

(Don’t) Stop the Press

Teksti:
Nella Keski-Oja

Pitäisikö Turun ylioppilaslehden ilmestyä paperisena vai pelkästään verkossa? Tänä syksynä asiaa puntaroidaan 15 000 euroa maksavan selvityksen avulla.

Fuksi, paljon onnea opiskelupaikasta! Luet parhaillaan Turun ylioppilaslehteä eli Tylkkäriä, joka yhdistää opiskelijoita yli oppiainerajojen.

Tylkkäristä voit lukea juttuja vaikkapa (uudesta) kotikaupungistasi, opiskelusta Turun yliopistossa, tieteen kiemuroista ja tietysti opiskelijaelämästä. Jos innostut, voit myös itse ryhtyä lehden tekijäksi.

Alkava lukuvuosi on lehden kannalta kiinnostava.

Tylkkäriä julkaisee Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY). Vaikka journalistiset päätökset tekee toimitus, lehden tulevaisuudesta on vastuussa TYYn vaaleilla valittu edustajisto.

Viime vuonna TYYn silloinen edustajisto päätti, että Tylkkäristä tulee tehdä selvitys. Sen avulla halutaan ratkaista, mikä on paras julkaisutapa lehdelle: pelkkä verkkojulkaisu vai nykyinen verkko-printti-kombo.

Tänä keväänä uusi edustajisto valitsi selvityksen tekijäksi riippumattoman tahon, viestintätoimiston. Näin edustajisto haluaa varmistaa, että selvityksen tuloksia ei heti kättelyssä leimata poliittisesti värittyneiksi – siis käytännössä turhiksi.

Markkinoilta ostettu riippumattomuus on kuitenkin kallista: edustajisto päätti, että selvityksen tekevälle Viestintäluotsille maksetaan työstä yhteensä 15 000 euroa.

Toivottavasti edustajisto hyödyntää selvityksen tuloksia päätöksenteossaan. Muutoin opiskelijoiden rahat on lapioitu kankkulan kaivoon.

Tuloksia odotellessa kurkataan, mitä mieltä lehden lukijat itse ovat asiasta.

Vastaus on selvä: Peräti 76 prosenttia lukijoista haluaa, että Turun ylioppilaslehti ilmestyy sekä printtinä että verkossa. Sen sijaan vain 13 prosenttia kannattaa pelkkää nettijulkaisua. Näin kertoo lukijakysely, johon viime syksynä vastasi yli 550 henkilöä.

Tulos kertoo, että Tylkkäri on kätevä napata mukaan joltakin kampuksen ständeistä ja että esimerkiksi Ylioppilaskylässä se on monelle ainoa lehti, joka postiluukusta ylipäänsä tipahtaa.

Tiiviisti asutun Ylioppilaskylän ansiosta paperilehti saadaan nimittäin jaettua suoraan tuhansien opiskelijoiden kotiin. Se on poikkeuksellista, sillä muissa kaupungeissa opiskelijaasunnot on tyypillisesti ripoteltu ympäriinsä.

Syksyllä selviää, miten viestintätoimiston vertailu, edustajiston poliittiset tavoitteet ja lukijoiden toiveet osuvat yksiin.

Sitä ennen toivon kaikille innostavaa lukuvuoden alkua!

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi