Pääkirjoitus
18.10.2019

Edarin tekemiset voivat tuntua pieniltä juuri sinulle, mutta päätökset koskevat useita opiskelijasukupolvia

Teksti:
Teemu Perhiö

Edustajistovaalit tulevat. Töttöröö! 

Numerot pois alta. Ehdokasmäärä laski hieman edellisestä vuodesta. Yleensä äänestysaktiivisuus korreloi ehdokkaiden määrän kanssa: mitä enemmän ehdokkaita, sitä todennäköisemmin on kaveri tai kaverintuttu, jota äänestää.

Viime vaalien äänestysprosentti, 41,98 %, oli Suomen korkein. Edustuksellisuuden kannalta se on silti ongelmallinen. Edustajiston 41 jäsentä päättävät yli 14 000 yliopisto-opiskelijan jäsenmaksujen käyttökohteista ja ylioppilaskunnan poliittisista linjauksista. 

Voivatko he puhua kaikkien suulla niin pienellä äänestäjäjoukolla? 
 

Opiskelijasukupolvet vaihtuvat tiuhaan. On fuksisyksy, ainejärjestöt, opinnot, työt, harrastukset ja siinä välissä olisi varmaan hyvä perehtyä edariinkin.

Kaverin äänestäminen on helppoa ja vaikka äänestäisikin ensi sijassa listaa, mistä tietää, mitä hyötyä omasta äänestä on? Pitäisi jaksaa seurata mitä edari tekee.

Se vain päättää asioista. Toteuttavat tahot ovat ylioppilaskunnan vuosittain vaihtuva hallitus sekä tietenkin työntekijät. Tämänkin lehden strategia ja budjetti tulevat edarilta.

Tylkkäri on TYYn ”jäsenpalvelu” (lainausmerkit, koska journalismi ei aina ole kivaa). Muita palveluita ovat esimerkiksi järjestöjen tilat, koulutukset ja tavarat sekä tuki opiskelijalle.

Suurilta osin TYY keskittyy koulutus- ja sosiaali­poliittiseen edunvalvontaan. Sillä on edustusta yliopiston elimissä ja muissa paikoissa kuten YTHS:ssä – puolustamassa sinua! 

Se, mistä edarissa käydään tulista debattia, liittyy siihen, kuinka laajasti TYYn tulisi palvella jäsenistöä. Siitä päästään yhteisten rahojen käyttöön, ja siitä demokratioissa vasta puhutaankin. 

Silloin mielipiteet välillä kärjistyvät.
 

Tyyn edustajisto oli muinoin varsin kahtiajakautunut. Epäsovun hedelmiä oli muun muassa TYYn kirjaston lakkautus. 

En ota kantaa kirjaston puolesta tai vastaan. Päätös oli varmasti taloudellisesti järkevä, samat kirjat saa Feeniksistä. Käyttöasteet eivät olleet fantastisia.

Arvovalintana joku voi päätöksen kyseenalaistaa, jos katsoo ylioppilaskunnan lakiin kirjattua tehtävää.

Sen mukaan ylioppilaskunnan tulee edistää jäsentensä ”yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä”.  Lisäksi pitää tukea yliopistoa sen kasvatustehtävässä. Sehän on ”edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä”.

Sitten keskustellaan, mikä päätös edistää mitäkin ja miten ja paljon se voi maksaa.
 

Edarin tekemiset voivat olla pieniä juuri sinulle juuri nyt, mutta ne ovat osa suurta jatkumoa. Opiskelijan edunvalvonta, järjestöjen resurssit ja palvelut, ei niitä parissa vuodessa rakenneta. 

Edustajistovaalit järjestetään 1.–6.11. 2019. Äänestysaika alkaa 1.11. klo 10.00 ja päättyy 6.11. klo 17.00. Äänestäminen onnistuu myös kotikoneelta utu-tunnuksilla.
 

Lue lisää

Epäsopua, junttausta, yllätysesityksiä – TYYn edaattorit puivat menneitä kausia, mutta kehuvat ylioppilaskunnan muuttuneen yhtenäisemmäksi

Piknik-eväistä voimansa saava edustajisto päättää 14 000 opiskelijajäsenen asioista – aika pienistä, mutta lopulta myös aika tärkeistä. (6/2019)