Pääkirjoitus
29.03.2018

Esityskielto: Syrjintää, taidetta vai molempia?

Teksti:
Nella Keski-Oja

Tasa-arvo ja tekijänoikeudet ajautuivat törmäyskurssille.

Turun ylioppilasteatteri (TYT) sai maaliskuun alussa huonoja uutisia. Se joutui perumaan Godota odottaessa -näytelmän ensi-illan, koska oli roolittanut naisnäyttelijöitä miehille kirjoitettuihin osiin.

Kirjailija Samuel Beckettin (1906–1989) tekijänoikeuksia Suomessa valvovan Näytelmäkulman mukaan teatteri rikkoi esityssopimuksen ehtoa, joka kieltää näytelmän muuttamisen tai sovittamisen. Agentuuri saneli teatterille vaatimuksen: joko naisnäyttelijät vaihdetaan miehiin tai Godota ei esitetä.

Käänne tuli yllätyksenä harrastelijateatterille. TYT toki tiesi, että Beckettin tulkintoja valvotaan tarkasti, mutta roolitusten rajoituksia se ei osannut arvata. Olihan Godota esitetty muuallakin Suomessa naisnäyttelijöiden voimin.

KUUKAUSIA VIILATUN näytelmän peruminen oli teatterille kallis ja karvas pala.

Yhteiskunnallisesti tapaus on hyvin kiinnostava: Onko lain silmissä arvokkaampaa tasa-arvo vai tekijänoikeudet? Sillä sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä tässä on kyse – ja yhtä aikaa taiteilijan oikeudesta päättää omasta teoksestaan.

Suomen teatterit ry:n lakimiehen Leevi Mentulan mukaan teatteri voi vaikuttaa tasa-arvoon ohjelmistopolitiikallaan, mutta se ”ei voi loukata tekijänoikeuksia tasa-arvoon pyrkiessään”.

Mutta onko kysymys yhtä mustavalkoinen kuin Mentula antaa ymmärtää? Ei välttämättä.

 Oikeustieteen professorin Pauli Rautiaisen mukaan taidemaailmassa on paljon rakenteellista syrjintää. Yksi elementti on joidenkin näytelmäkirjailijoiden halu rajata, millaiset ihmiset heidän näytelmissään saavat tai eivät saa esiintyä.

”Ajatus taiteilijan määräysvallasta teokseensa on syöpynyt ajatteluumme niin syvälle, että olemme valmiita sietämään tätä – taide nyt vain sattuu olemaan tällaista. Se ei kuitenkaan poista sitä, että tässä on kysymys syrjinnästä”, Rautiainen kirjoittaa Facebookissa.

Professori toivookin, että Turun ylioppilasteatteri vie asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan.

TEKIJÄNOIKEUKSIA suojellaan – ja syystä. Ne eivät kuitenkaan saa olla naamio syrjinnälle. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi käsikirjoitus, jota taiteilijan käskystä ei ikinä saisi esittää tummaihoinen tai vammainen henkilö? No, aivan törkeältä tietysti.

 

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi