Kolumni
26.08.2015

Haluan lisää seksipuhetta

Ystävien kokemat sänkyoivallukset voisivat olla sinunkin ulottuvillasi, jos vain uskaltaisit avata suusi, kirjoittaa Susanne Salmi.

 

Kesäni kohokohta tapahtui Sideways-festivaalien aikaan. Musiikkielämysten jälkeisessä rentoutuneessa tilassa seisoskelimme erään helsinkiläisen klubin pihalla, kiskoimme tupakkaa kaksin käsin ja puhuimme pornosta.

Röökit loppuivat noin viidenkymmenen minuutin jälkeen, mutta intensiivistä keskustelua ei kukaan hennonut päättää. Kävimme läpi kaiken mahdollisen: mitä aikuisviihde meille merkitsee, mitä olemme siitä oppineet ja miten se on vaikuttanut parisuhteisiimme. Sisätiloihin palatessamme olimme kaikki viisastuneet hiukan.

Neljän opiskeluvuoteni aikana olen kokenut tällaisia hetkiä aivan liian harvoin. Ihmiset juttelevat seksistä keskenään merkillisen vähän – opiskelijatkin, vaikka ovat kuulemma vapaamielistä väkeä. Avautumiseen tarvitaan vähintään parin promillen humalatila, ja silloinkin jutut menevät omituiseksi uhoamiseksi tai kikatteluksi.

Se on valtavan sääli. Panemisesta puhuminen on nimittäin loputtoman hauskaa, kutkuttavaa ja opettavaista.

Oman seksikumppanin kanssa avoimuus on suorastaan elinehto, mutta ei aiheesta jauhaminen ystävienkään kesken pahaa tee. Avoin keskustelu on usein ainoa keino oman epätietoisuuden hälventämiseksi ja turhien tabujen murskaamiseksi.

Vuosi sitten haastattelin tähän julkaisuun Marjo Tossavaista, joka toimii seksuaaliterapeuttina YTHS:n Tampereen toimipisteessä. Keskustelu oli kaikin puolin antoisa, mutta eräs lausahdus ylitti kaiken muun: ”Seksi on aikuisten leikkiä”, Tossavainen sanoi.

Leikkiä ei tietenkään kannattaisi ottaa kovin vakavasti. Silti moni tekee niin. Koko seksielämä voi mennä solmuun, jos lakanoissa vietetyt hikiset hetket eivät sujukaan odotusten mukaisesti.

Silloin ei tule mieleen, että ei muillakaan aina niin helppoa ole. Etteivät hekään ole yhtä notkeita kuin Instagramissa hehkuvat joogatähtöset tai että heidänkin mieskuntonsa katoaa humalaisina öinä jäljettömiin.

Sekin pääsee unohtumaan, että ystävien kokemat sänkyoivallukset voisivat olla sinunkin ulottuvillasi – jos vain uskaltaisit avata suusi. Hylkäisit eufemismit, puhuisit asioista tunteella ja suoraan.

Lopulta perehdyttäisit kumppanisi aihepiiriin kädestä pitäen, kun flaksi käy seuraavan kerran. Edistyneimmät voivat uskaltautua kertomaan mieltymyksensä jopa Dynamosta pikkutunneilla mukaan tarttuneille tapauksille. Tiedättehän – niille tyypeille, joiden kanssa seksi yleensä on kovin keskinkertaista, koska toisen tarpeista ei ole harmainta aavistusta.

Yliopisto opettaa meille, että kaikenlainen yhteisöllinen ajatusjumppa tekee ihmiselle hyvää. Ehdottaisinkin alkavan lukuvuoden teemaksi mahdollisimman usein toistuvaa seksiaiheista brainstormingia.

Loppuseminaari pidettäköön tupakkapaikalla, ehkä joskus vapun tietämillä.
 

Susanne Salmi

Kirjoittaja on toimittaja, joka mahdollisen työttömyyden uhatessa harkitsisi seksologiksi kouluttautumista.