Kolumni
27.03.2013

Hölmönnäköistä hommaa

Netissä levisi uuden paavin valinnan jälkeen NBC:n kuvakollaasi, jossa oli kaksi uutiskuvaa Vatikaanin Pietarinaukiolta vuosilta 2005 ja 2013. Välissä oli kahdeksan vaivaista vuotta, mutta kaikki tuntui muuttuneen. Vanhemmassa kuvassa oli ihmisiä, uudempi täyttyi kummallisista kyborgeista – siis kosketusnäyttöjä kannattelevista käsipareista. Vuotta 2013 ei muisteta ensimmäisestä latinalaisamerikkalaisesta paavista vaan siitä, miten häntä kuvattiin.

Olen jokseenkin varma että vanhemmassakin kuvassa on kameroita. Ne eivät vain näy – erästä yksinäisen sympaattista simpukkapuhelinta lukuun ottamatta. Tähän armon vuoteen mennessä älypuhelimien LED-matto on räjähtänyt kaikkialle, eikä loppua näy. Kaikkein hätkähdyttävintä on kuitenkin tabletilla valokuvaaminen: se muistuttaa hieman sitä, että käyttäisi kanoottia kumisaappaana.

Koomiseltahan se näyttää. Mutta entä jos valolautasiaan heilutteleviin ihmismassoihin pitäisikin suhtautua vähemmällä penseydellä? Voi nimittäin olla, että näppärät tablettitietokoneet ovat uusi totuus kuvaamisesta. Esimerkiksi iPadin kamera on aika vaatimaton mutta näyttö iso ja terävä. Laitteella ei vangita vuosikymmeniä ihailtuja klassikoita, vaan sillä katsotaan tätä hetkeä ruudun lävitse – ja samalla näytetään se kaikille muille.

Olemmekin vaivihkaa siirtyneet hetkien ikuistamisesta jatkuvan monitoroinnin aikaan. Kuva katsellaan sillä, millä se otettiinkin, ja tämä mullistaa asioiden mittasuhteet. Lätkävalmentajan termein: peli tapahtuu nykyhetkessä, näytöt ovat olennaisia ja iso kaunista.

Vetoan silti teihin, ettette tässä uudessa uljaassa maailmassakaan tekisi itsestänne täysiä lurjuksia. Ai miten? Raahaamalla sitä tablettia häihin tai hautajaisiin.

Lauri Hannus

Kirjoittaja on kulttuurihistorian opiskelija ja valokuvaaja, jonka kameran strategiset mitat ovat aika maltilliset.