Pääkirjoitus
04.03.2019

Hyvästi kuolemanriskiä kasvattava luentolysy!

Teksti:
Nella Keski-Oja

Yliopistossa röhnötetään luentosalissa, valmistumisen jälkeen toimistotuolilla. Jos ottaisimme taukojumpan osaksi luentoja, vähentäisimme istumisen terveysriskejä jo opiskeluaikana.

Peltotöissä ei ymmärretty liikkumisen yhteyttä henkiseen hyvinvointiin: Kun kaikki työ huhkittiin omalla keholla, mieli pysyi virkeänä kuin itsestään.

Toisin on tänään. Vaikka tiedämme liikunnan perin suotuisat terveysvaikutukset, säännöllisestä taukojumpasta tai treenistä ei tahdo millään tulla osa arkea. Samalla opiskelu on keholle entistä kevyempää, ja istumisesta on tullut normi luennolla, kirjastossa ja kotona.

Se on sääli, sillä suuri osa opiskelijoista tekee valmistumisen jälkeen asiantuntijatöitä näppis sauhuten ja – turhan usein – paikallaan istuen. Lysyyn jumahtaminen heikentää sitten kuntoa ja vetää mielen maihin.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ja Turun yliopisto ovat heränneet istumisen vaaroihin. Vuonna 2014 ne aloittivat Pylly ylös -kampanjan, jonka julisteita bongaa yhä ilmoitustauluilta.

Harmi kyllä kampanja ei ole juurtunut kampukselle. Moni uusi opiskelija ei ole ikinä ollut luennolla, jota rytmitetään suunnitellusti minuutin seisomis- ja venyttelytuokiolla.

Luennoitsija, skarppaa! Yliopiston liikuntasuunnittelija ei ilmiinny tyhjästä orkestroimaan venyttelyoperaatiota. Se on sinun tehtäväsi. Jos et itse halua näyttää mallia, laita video pyörimään.

Opiskelija, skarppaa! Ehdota minuutin verryttelyä. Lupaan, että kurssikaverisi ovat sinulle hengähdyksestä kiitollisia. Hyödynnä luentosalien ja käytävien seisomapisteitä, se on helppoa arjen kehonhuoltoa.

Olemme yhdessä vastuussa siitä, millaiseksi opiskelu- ja työkulttuurimme muovautuu. Seisomaan nouseminen ei ole häiriö, vaan kertoo halusta herätellä mieli uuden kurssin haasteisiin.

Tylkkärissä neljä opiskelijaa kertoo urheilun ja opiskelijaelämän yhdistämisestä. Vaikka juuri sinua ei viiden päivän treeniputki innosta, heitä kannattaa kuunnella:

”Jos en yhtenä päivänä harrasta mitään liikuntaa, olo on tosi veltto, nuhjuinen ja saamaton. Silloin ei saa edes kouluhommia aikaiseksi. Pelkästään ulkona kävelystä tulee paljon pirteämpi ja tehokkaampi olo”, salibandyä pelaava kylteri Tatu Kanervisto summaa.

Ps. Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni. Kun seuraava numero ilmestyy, Tylkkärillä on uusi päätoimittaja. Lehden teko on ollut etuoikeus, siitä lämmin kiitos teille!

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi