Mielipiteet
10.03.2017

Järjestötoiminalle ja vaihtoehtokulttuurille on löydettävä tilaa

Teksti:
Elis Henell

Sadat lämpimät muistot pyörivät mielessäni, kun kaivinkone murskaa ensimmäisen seinän edessäni.

Jälleen häviää yksi opiskelijaelämän keidas, yksi vaihtoehtokulttuurin harvinaisista toimitiloista, yksi timantti Turun kruunusta. Ääntä ei kuulu eikä mielenosoituksia näy, opiskelijalla ei ole varaa valittaa. Maan alla kuitenkin järisee, ja lukuisat eri järjestöt etsivät jo kuumeisesti uutta tilaa toiminalleen.

Turun opiskelijaelämän suurimpia valtteja on rikas ja elävä opiskelijakulttuuri. Tällä en tarkoita niitä paria kaljaa luentojen välillä, vaan sitä elämää rikastuttavaa, identiteettiä kehittävää ja kaupunkia elävöittävää toimintaa, jota opiskelijajärjestömme parhaimmillaan tarjoavat. Opiskelijatoiminta on ollut niin monen tapahtuman, järjestön ja jopa yrityksen kehtona, että kaupunginkin olisi aika huomioida tämän pitkälti maan alla toimivan jättiläisen olemassaolo.

Toimintaa syö kuitenkin jatkuva tilojen puute. Opiskelijat saavat intohimolla ja talkoohengellä ihmeitä aikaan, mutta tilaa toiminalle ei taiota tyhjästä. Koska järjestötoiminta on voittoa tavoittelematonta ja jäsenistö vaihtuu vinhaan, on miltei mahdotonta saada pitkäaikaista vuokrasuhdetta solmittua. Kun tämä kerrankin onnistuu, ei opiskelija voi koskaan tietää, koska tilaa uhkaa purku tai vuokraaminen kaupallisille tahoille.

Kunnan olisi aika ojentaa auttavan kätensä tämän pulman ratkaisemiseksi. Elävä opiskelijakulttuuri tarkoittaa elävää kaupunkia, ja pienikin sijoitus tekee ihmeitä alakulttuureille.

Elis Henell, kuntavaaliehdokas (r.)

Venäjän kieli ja kirjallisuus, Åbo Akademi

Kaikki opiskelijaehdokkaiden mielipidekirjoitukset löydät täältä.