Kolumni
09.03.2010

Kaikkitietävä kertoja

Milloin moraalia voi olla, mikä jää ulkoisen ja sisäisen pakon ulkopuolelle? Silloin, jos uskomme oikeudenmukaisuuteen, karmaan, tässä elämässä tai seuraavassa: pahuus on lyhytnäköistä ja johtaa kolminkertaiseen menetykseen tai ikuiseen kadotukseen. Hyveen perikuviakin on olemassa, mutta he eivät ole tilastollisesti merkittäviä. Moraalisuus on laskelmointia ja ehdollistumista: saanko tunnustusta hyvyydestäni, piiskaa pahuudestani? Vain kaikkitietävä tuomari voi täyttää moraalin edellytykset.

Oikeudenmukaisuus edellyttää, että joku tietää kaikki tekomme ja punnitsee ne hyvän ja pahan vaa'alla; viimeistään kun veremme pysähtyy ja siirrymme seuraavaan maailmaan. Mutta ajattelevat koneet tuovat oikeudenmukaisuuden tähän maailmaan: akvaarioyhteiskunnassa joku tietää kaiken meistä – Facebook-statuksistamme, sähköposteista, turvakameroista hän kutoo koko elämämme. Ja sitä me pelkäämme: että koko se laittomuuden ja moraalittomuuden ryönä, jota joka ainoa meistä piilottelee, yhtäkkiä valahtaisi esiin yksityisyyden alban repeytyessä auki. Kuka tahansa, joku, näkisi, miten alasti ja likaisia me olemme.

Uusliberalistinen maailmanselitys voi tyydyttää jonkun oikeudenmukaisuuden tajua: kyvykäs ja ahkera niittää sadon; laiskuri itkee ja pyytää armoa. Se vetoaa ihmiseen kuten skientologia ja pyramidin huipulla oleva kulta-aarre. Ja kuten skientologia ja pyramidihuijaukset, se jättää olennaisen piiloon: järjestelmän voittajia ovat kovimmat kusettajat ja vallan hyväksikäyttäjät. Toki tarvitaan kyvykkyyttä ja ahkeruutta luomaan järjestelmä, jossa itse on aina voittaja ja häviäjänä aina veronmaksajat.

Yhteiskunnallinen epätarkkuusperiaate kuuluu: kokonaisvaltaisuus on kusetusta. Sosiaalinen maailmanselitys on aina vajavainen, sillä yhteiskunta on induktoinnin tavoittamattomissa. Liberalistit ja kommunistit onnistuivat ensin piilottamaan ja sitten unohtamaan tämän, ja siksi molempien aatteet kyettiin valjastamaan massojen hyväksikäytölle. Filosofien valtiot on puettu viattomuuden ja ristiriidattomuuden albaan, mutta lumivalkean puuvillan alla ne ovat likaisia.

VISA KURKI