Mielipiteet
10.03.2017

Kampusalue Turun vetovoiman lähteenä

Teksti:
Antti Grönlund

Turun kampusalue on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.

Tuomiokirkolta Kupittaan, TYKSin ja Caribian suuntaan levittäytyy alue, jolle on keskittynyt pääosa kahden yliopiston toimipisteistä. Kampuskeskittymä luo suuria mahdollisuuksia, jollaisia ei esimerkiksi Helsingin kaltaisessa usean erillisen kampuksen mallissa ole.

Kampus on merkittävä osa alueen ilmapiiriä, sillä alueella opiskelee ja liikkuu päivittäin tuhansia opiskelijoita. Kaupungin päättäjien on ymmärrettävä alueen ainutlaatuisuus ja kehitettävä aluetta sen omista, erityisistä lähtökohdista.

Omassa visiossani kampusalueelle houkutellaan uusia palveluita, viheralueet säilyvät avoimena kaupunkitilana ja alueella liikutaan toimivan kaupunkipyöräjärjestelmän turvin. Kampusalueella asutaan, opiskellaan, tehdään töitä ja vietetään vapaa-aikaa. Osaamiskeskittymä tuo Turun alueelle uutta työtä innovaatioiden kautta, ja Turkuun jäädään asumaan myös opintojen jälkeen.

Kovat vetovoimatekijät, kuten työpaikat ja koulutus, kaipaavat rinnalleen pehmeitä vetovoimatekijöitä, kuten viihtyisää ympäristöä, eloisaa kaupunkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Millä Turku pärjää tulevina vuosikymmeninä kaupunkiseutujen välisessä kilpailussa? Minä väitän, että Turun vetovoima lähtee kampusalueesta, opiskelijoista ja uudenlaisesta kaupunkisuunnittelusta.

Antti Grönlund, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Yleinen valtio-oppi, Turun yliopisto

Kaikki opiskelijaehdokkaiden mielipidekirjoitukset löydät täältä.