Kolumni
12.03.2009

Kauppat. yo.: Mies jäällä

Tässä kolumnissa maailmaa tarkastellaan kauppatieteellisestä näkökulmasta.

Suomessa käydessäni tapasin juhlissa nuoren suunnittelijan, joka kertoi työpäivästään. Oli ollut tavallinen helmikuinen tiistai, mutta suunnittelut eivät oikein sujuneet ja sisäilma ahdisti, joten hän päätti lähteä hiihtämään aurinkoon. Hiihtoreissu Näsijärven jäällä sujui hyvin ja selvensi ajatuksia. Työpaikalle palatessaan suunnittelija huomasi jäällä lumeen peittyneen möykyn. Hän hiihti lähemmäs ja lähemmäs, kunnes outo tunne varmistui oikeaksi. Möykky oli kuollut mies.
Poliisit soitettiin paikalle lähellä olleiden pilkkijöiden puhelimella ja neuvottiin paikalle. Suunnittelija palasi töihin ja jatkoi suunnittelemista. Poliisit kertoivat myöhemmin, että keski-ikäisen miehen kuolema oli todennäköisesti luonnollinen. Hän oli kylmettynyt jäälle ja lakannut olemasta.

Palasin Nizzaan ja ajattelin tuota miestä, joka käveli jäälle ja kuoli. Talossani on kaksi hissiä, joista toinen vie parillisiin kerroksiin ja toinen parittomiin. Valitsin itse pairs-hissin, mutta ajattelin että mies jäällä olisi varmaan ottanut impairs-hissin. Istuin parvekkeellani ja katselin lämmintä Välimerta ja mietin miten paljon lempeämpää olisi uida Välimeren pohjaan kuin jäätyä Näsijärven jäälle.
Minulle tuli ikävä ihmistä, jota en ollut koskaan tavannut. Surin sitä, että hänen täytyi viettää viimeiset hetkensä yksin jäällä kylmissään. Olin ahdistunut siitä mahdollisuudesta, että hän oli saattanut tietoisesti valita kuolla juuri niin.
Poliisi tiedotti tapahtuneesta näin: "Tampereella kadonneeksi ilmoitettu mies löytyi eilen 24.2.2009 iltapäivällä menehtyneenä Näsijärven jäältä. Viimeisimmät havainnot kadonneesta olivat lauantailta 24. tammikuuta. Mies löytyi noin 2,4 kilometrin päästä Mustalahden satamasta Näsinselältä läheltä Selkäkaria. Vainaja makasi jään päälläläheskokonaanlumeen hautautuneena. Hänethavaitsi ohi kulkenut hiihtäjä noin klo 15 aikaan."
Millainen oli tuo kuukausi katoamisen ja löytymisen välillä? Oliko se pitkä ja yksinäinen, vai onnellinen ja rauhallinen? Toivon, mies jäällä, että jälkimmäinen.

Teksti: Päivi Surakka

Turun ylioppilaslehti 5/2009 (13.3.)