Kolumni
15.01.2015

Kehitys kehittyy

Teksti:
Aleksi Malinen

Legendan mukaan IBM-tietotekniikkayrityksen johtaja Thomas J. Watson totesi 1940-luvulla, että tietokoneille on olemassa vain hyvin rajatut markkinat. Hänellä oli antaa myös tarkka lukumäärä, kuinka monta konetta maailmaan mahtuisi. Viisi.

Mikäli lausahdus on totta, Watsonin selvännäkijän kyvyt eivät olleet kummoiset. Jo 1950-luvulla ohjelmoitavien tietokoneiden myynti siivitti IBM:n uusille aluevesille ja menestykseen. Mutta kuten tiedettyä, mikään ei ole niin vaikeaa kuin ennustaminen – paitsi tulevaisuuden ennustaminen.

Tämän saivat havaita myös Youtube-videopalvelun perustajat. Joulukuun alussa Psyn Gangnam Style -musiikkivideota oli katsottu niin monta kertaa, että videon laskuri uhkasi pyöriä loppuun.

Kukaan ei palvelua pystyttäessä voinut kuvitella, että yksittäistä videota katsottaisiin yli kaksi miljardia kertaa, mutta niin vain kävi.

Tietotekniikan kehityksen arvioiminen on tietysti hankalaa puuhaa. Harva oletti vielä 2000-luvun alussakaan, että matkapuhelimesta muovautuisi arjen tärkein työkalu, joka toimisi niin munakellona, kamerana kuin karttanakin. Kukaan ei myöskään halunnut uskoa, että it-kupla joskus puhkeaisi, tai että internetin IP-osoitteet loppuisivat kesken. Välillä ennustukset osuvat kuitenkin myös oikeaan – tässä tapauksessa tahattomasti.

Jos IBM:n Watson todella sanoi alussa mainitun toteamuksen, hän saattoi olla jonkin jäljillä. Viime vuosina on nimittäin esitetty arvioita, että tulevaisuudessa yksittäiset koneet muodostaisivat tietoverkon välityksellä isompia ”tietokoneita”, joita maailmassa voisi olla esimerkiksi viisi. Villeimmissä visioissa vain yksi miljoonia suorittimia sisältävä supertietokone ulottaa lonkeronsa maapallon ympäri ja kannattelee samalla koko internetiä.

Arvaatteko kuka tätä supertietokonetta valmistelee? Aivan oikein: IBM. 

Lue lisää sivulta 20. 

Kirjoittaja on Turun ylioppilaslehden toimittaja ja digitaalisen kulttuurin opiskelija, joka pelkää tietokoneita enemmän kuin kausi-influenssaa.