Mielipiteet
26.08.2020

Keskustelu: Blankost dynkkyyn, hesen kaut himaan

Teksti:
Jasmin Vahtera, Samuli Tikkanen & Teemu Perhiö

Toimittajat Jasmin Vahtera, Samuli Tikkanen ja Teemu Perhiö ovat kaikki uusturkulaisia. Kaipaavatko he Turkuun Kalliota?

××× 

JV: Onko Turussa Kalliota? Helsingistä lähteneenä sanoisin, että ei, mutta ehkä ei tarvitsekaan. Turusta löytyy omalla, erilaisella tavallaan mukavia alueita. Suosikkejani ovat Portsa ja Martti, johon taannoin muutin. Tykkään alueiden puutaloromantiikasta, söpöistä sisäpihoista ja kauniista arkki­tehtuurista. 
 

ST: Eniten Turussa pidän puistoista. Niitä on paljon ja niissä on tilaa. Asun Vartiovuoren kupeessa ja erityisesti tänä kesänä puistosta on tullut toinen olohuone. 
 

TP: Mulla oli joskus fiilis, että koko Turku on Kallio. Jokirannassahan viihtyvät sekä nistit että Eat My Turkun kahdeksan euron lapparia litkivä luova luokka. Seitsemän kukkulaa tuovat oman lisämausteen, Kaskenkatua sotkiessa voi kuvitella itsensä Linjoille.
 

JV: Vartiovuoren puisto on yksi kivoimmista. Jokiranta on myös edelleen lempparipaikkoja, ihan kuin seitsemän vuotta sitten ensimmäisinä Turku-päivinäni. Myös joen varrella oleva Tuomiokirkko näyttää aina yhtä jylhältä.  
 

ST: Pidän Turussa siitä, että joka paikassa törmää tuttuihin. Kanta­kapakoita on vain kourallinen ja illan aikana näkee takuuvarmasti ainakin muutaman kaverin.
 

JV: Varsinkin helsinkiläisenä tämä seikka on korostunut. Toisin kuin Helsingissä, kavereihin törmääminen on enemmin sääntö kuin poikkeus, mikä on mukavaa. 
 

ST: En tosin pidä siitä, että jokainen siirtymä tuntuu vaellukselta. Esimerkiksi kävely yhdentoista aikaan Yo-kylästä Dynamoon. Helvetti että se kestää!
 

JV: Sinänsä lyhyet matkat tuntuvat Turussa kävellen pitkiltä, koska olen tottunut liikkumaan pyörällä. Rakastan sitä, että pyörällä pääsee oikeastaan minne vaan helposti ja nopeasti. Helsingissä, ja nimenomaan Kallion mäkisillä kaduilla ajatus ei ole ollenkaan niin nautinnollinen, minkä lisäksi välimatkat ovat pitkiä. 
 

ST: Jos tykkää sportata menemään kulkuneuvoilla, autolla tai pyörällä, niin täällä se kyllä onnistuu. En tiedä mitään kaupunkia, jossa olisi yhtä paljon yksisuuntaisia ja kolmekaistaisia teitä. Turun palon jälkeen Carl Ludvig Engel pilkkoi Turkuun uuden ruutukaavan ja samalla tuli jako suurempiin palo-alueisiin.

Leveä tie katkaisisi palon etenemisen eli kerralla menetettäisiin korkeintaan yksi alue. 

Autoille kaistaa riittää, mutta pyörille tilanne on toinen. Fukseja suosittelen lämpimästi hankkimaan kypärän ja rukousnauhan.
 

TP: Tilannetta pahentaen kuuskytluvulla Turun kaupunki antoi lisää rakennusoikeutta keskusta-alueella, jos rakennuksen ”veti sisään” tontille – saatiin lisää parkkitilaa ja katua. Samalla korttelirakenne pilattiin.
 

JV: Kallion omaleimaista tunnelmaa ei mielestäni Turusta löydy, sillä Kallio saavuttaa tietynlaisen suurkaupunkimaisen fiiliksen. Lopulta Turussa kalliomaisimmalta tuntuu lähinnä Uudenmaankadun ja Kiinamyllynkadun välinen osa Hämeenkatua, joka hektisenä ja pääväylämäisenä tuo mieleen Kallion läpi kulkevan Hämeentien.
 

ST: Kalliosta on hieman ikävä Helsingin- tai Vaasankadun tyyppistä paikkaa, jossa terassilla istuessa satunnainen kadunmies tulee myymään muovipussista tuoretta kanaa, koska ”sattu olemaan ylimääräsiä fileitä”. 
 

JV: Oudoimmat sattumukset ja ’ihme jutut’ tapahtuvat aina Kalliossa. Niitä kyllä kaipaa. Sopivasti vinksahtanut Kallio on Helsingissä suosikkipaikkojani viettää aikaa. Siellä tietynlainen, paikoin surullinenkin rappio­romantiikka yhdistyy virkeään kaupunkikulttuuriin.  
 

ST: Tässäkin lehdessä mainitut levykaupat ovat yksi Turun vahvuuksista. Levykauppoja on mooonta kaupungin kokoon nähden. Aseman levykauppaa pyörittää Ritarikunta­-legenda Chyde, uudessa Round Sound Recordsissa on todella laaja genrevalikoima rytmimusiikkia, ja 8raidasta löytyy hieno americana-hyllykkö. 
 

JV: Itselleni 8raita oli ensimmäisiä kosketuksia Turussa asumiseen. Kaupassa on ainutlaatuinen tunnelma ja miellyttävä ­palvelu. Jos joku kysyy levykauppaa Turusta, sitä tulee aina suositeltua ensimmäisenä. 
 

ST: Kirjakauppojakin löytyy, mutta erityisesti toivoisin sellaista yliopiston läheisyyteen. Sellainen akateemiseen kirjallisuuteen nojaava kauppa kuin Antikvariaatti Sofia Helsingissä ja Lukulaari Tampereella! 
 

JV: Kirjakauppojen ohella kaipaisin Turkuun enemmän pieniä, tunnelmallisia kuppiloita ja kivijalkapuoteja sekä tapahtumia, jotka hyödyntäisivät rohkeasti ja kekseliäästi kaupunkitilaa. Aikoinaan esimerkiksi Vaasankadulla pidettiin kirppispäiviä, jolloin katu suljettiin liikenteeltä.
 

ST: Turussa Kallio Block Partyn tyylinen tapahtuma, jossa kadut suljetaan autoilulta päiväksi kuulostaa lähinnä kokoomuksen kunnanvaltuutetun pahimmalta painajaiselta.
 

Lue lisää

Lähdimme etsimään ”Turun Kalliota”, ja yksi ehdokas löytyi – vanhoille puutaloalueille gentrifikaatio on jo tehnyt tehtävänsä

Kaikilla isoilla kaupungeilla on se: trendikäs alue, jonne nuoret hakeutuvat urbaaniin sykkeeseen. Missä se Turussa on? (4/2020)