Mielipiteet
12.09.2019

Keskustelu: Miksi miesten tunteet ovat rationaalisia?

Teksti:
Miika Tiainen & Vy Tram

Aktivistiksi mielletyn Veikka Lahtisen elokuussa Nyt.fi:ssä julkaistu essee ”Olin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden soturi – kunnes halusin lopettaa sotimisen” puhutteli verkkokansaa – usealla tapaa. 

Esseetä pidettiin rohkeana puheenvuorona, jossa osoitettiin sormella suoraan feministinettiaktivistien ongelmakohtiin. Kritiikkiä essee sai luomastaan mielikuvasta, että ongelmallinen nettikäyttäytyminen olisi ainoastaan feministinettiaktivistien piirre.

Lahtisen essee sai meidätkin keskustelemaan!

***

VY TRAM: Olennainen pointti Lahtisen esseessä oli huomio, jonka mukaan ihmisillä on koulutustaustasta johtuen erilaiset valmiudet osallistua hienovaraiseen ja monimutkaisia käsitteitä vaativaan keskusteluun. 

Tämän kritiikin ei pitäisi kohdistua ainoastaan epämääräiseen verkkofeminismiin, eikä se ole yksinomaan nettiaktivismin ongelma. Ylipäätänsä pitäisi ymmärtää, että keskusteluissa, joissa käytämme tietynlaista terminologiaa, suljemme ulos ne, joilla terminologia ei ole hallussa. 
 

MIIKA TIAINEN: Sitä käytetään varmasti keinona sulkea ulos, mutta varmaan myös tahattomasti. Ei siis tajuta, että sellaista kieltä ei käytetä oman piirin ulkopuolella.
 

VY TRAM: Se on varmasti totta, että ulossulkeminen voi olla myös tahatonta, jos ei tule tajunneeksi, että keskustelukumppani ei ehkä ymmärrä mistä puhuu. 

Välillä kyseessä saattaa olla tarve pitää itseään jotenkin tärkeänä, esimerkiksi akateemisissa piireissä selittämällä jonkin asian mahdollisimman monimutkaisesti. Eikö jonkinlaiseen älyllisyyteen kuulu myös taito selittää asiat yksinkertaistetusti niin, että myös 5-vuotias voisi ymmärtää?
 

MIIKA TIAINEN: Tavallaan kyllä. Lahtisen kanssa olin samaa mieltä tästä: jos joku hylkää edustamasi yhteiskunnallisen muutoksen suunnan vain sen takia, että vastailet tylysti tai vaikeilla sanoilla vaivautumatta selittämään, niin onhan se pois siltä kehitykseltä – ja tavallaan ”sun vika”. Dialogilla on suuri merkitys. 

Samalla kuitenkin ajattelen, että ihmiset voivat hyvin itse googlettaa ja etsiä tietoa – ilman että vaatisivat vähemmistön edustajaa selittämään samat asiat yhä uusille kysyjille. 

Hieman empatiaa kaipaisin tähänkin keskusteluun.
 

VY TRAM: No joo, mutta jos on valmis hylkäämään edustamansa yhteiskunnallisen muutoksen suunnan sen takia, että joku oli netissä ilkeä, niin siinä ei ole koskaan ollut edes kyse siitä muutoksesta vaan jostain muusta. 

Facebook-ryhmissä roikkuminen ei ole ainoa tapa vaikuttaa. Vaihtoehtoja kyllä löytyy, jos oikeasti välittää ajamastaan asiasta. 

Eikä vähemmistön taakkana pitäisi tietenkään olla jatkuva oman olemassaolon perustelu, se on kuormittavaa ja väsyttävää. Toisaalta vähemmistön väsyttäminen voi olla taktiikka pitää kiinni valta-asemasta.
 

MIIKA TIAINEN: Kritiikki ylipäänsä nähdään monesti ”suuttumisena”, ”kohuna” tai ”nokitteluna”, vaikka kyseessä olisi ihan tavallinen keskustelu, jossa tunteet eivät ole sen kummemmin pelissä vaan pyrkimyksenä on ymmärtää. 

”Menikö tunteisiin?” -taktiikkaa näkee kyllä paljon. Kun ei muuta keksitä, niin vastapuolen argumentti on helppo leimata tunnepohjaiseksi, jolloin siltä ikään kuin putoaa pohja pois.
 

VY TRAM: On itse asiassa aika mielenkiintoista keihin tuota ”menikö tunteisiin” -taktiikkaa käytetään. Aika usein nimenomaan vähemmistön ja ylipäänsä naisten tunteita pidetään irrationaalisina, minkä vuoksi myös kritiikki voidaan ohittaa. 

Lahtisen kohdalla tunnelatautunutta esseetä taas ylistettiin itse­reflektiiviseksi ja kriittiseksi jutuksi. Tekstin taustalla vaikuttavat vahvasti henkilökohtainen pettymys ja kitkerä katkeruuden tunne. 

Kiehtovaa huomata, kuinka kyseisiä tunteita pidetään täysin rationaalisina eivätkä ne ole vieneet pohjaa Lahtisen kritiikiltä. Omalla kohdalla samankaltainen essee tulkittaisiin väistämättä ”uhriutumiseksi”.

Lue lisää

Feminismi on aina kriisissä

Katsaus internetin keskustelufoorumeille riittää paljastamaan, että feminismi mielletään Suomessa tasa-arvon vastaiseksi. Palstoilla vallitsevan käsityksen mukaan feminismi on miesvihaa ja pyrkimystä naisten ylivaltaan. (5/2012)

Rukous ei auta

Vaikuttamisen moniottelija Akuliina Saarikoski kertoo, miksi bensaa kannattaa heittää liekkeihin. (15/2010)