Kolumni
08.04.2019

Kolumni: Kuuden tunnin kylpyjä järkkyneelle mielelle

Teksti:
Pihla Hänninen

”Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää”, poppari Jenni Vartiainen laulaa Seili-levynsä (2010) surumielisellä kakkosraidalla.

Kappale viittaa Nauvossa Seilin saarella sijaitsevaan vanhaan leprasairaalaan, josta tehtiin Suomen ensimmäinen julkinen hourujenhuone eli mielisairaala vuonna 1775. Osa sen sielullisesti sairaiksi määritellyistä potilaista joutui asumaan lopun elämäänsä kaltereiden takana.

Aikoinaan Seiliin matkustettiin arkun ja naulojen kanssa, eikä saarelta ollut poispääsyä. Tai kuten Vartiainen jatkaa: ”kuolemaan heikot soudetaan”.

Vuodesta 1889 Seilissä hoidettiin puistattavin keinoin kroonisesti sairaita naisia, jotka haluttiin eristää yhteiskunnasta. 1900-luvun vaihteessa mielenterveyshoito keskittyi ihmisten rauhoittamiseen.

Historioitsija Anna Kortelainen on kirjoittanut, että hysteria oli aikansa ilmiö ja muotisairaus. Psykiatrit Sigmund Freudin jalanjäljissä diagnosoivat hysterian rauhattomille ja tilaa vieville naispotilaille, joiden tunteille ei ollut sijaa miesten hallitsemassa yhteiskunnassa.

Psykiatriset hoitomuodot olivat nykykäsitysten valossa varsin ankaria. Sielullisia sairaustiloja hoidettiin esimerkiksi jopa kuusituntisilla kylvyillä, insuliini- ja sähkösokeilla, kylmään veteen heittämällä ja seinään kiinni kahlitsemalla. Potilaille saatettiin myös tehdä lobotomia ilman heidän suostumustaan.

Nykyisin mielenterveyshoito on aikaisempaa ihmisläheisempää sekä avohoitoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn keskittyvää. Kiitos new public management -ideologian, potilaiden sijaan puhutaan asiakkaista.

Tänä päivänä naisia hoidetaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tiloissa, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) ja Kupittaalla Turun kaupunginsairaalassa. Hoitomenetelmien kirjo on laaja. Tarjolla on esimerkiksi lääkkeitä, keskusteluapua, yksilö- ja ryhmäterapiaa sekä sähkösokki- ja ketamiinihoitoa.

Entistä useampi opiskelija kärsii mielenterveysongelmista. Myös riittämättömyyden tunne ja siitä kumpuava ahdistus on yleistä. Burnoutia onkin kutsuttu myöhäiskapitalismin vaatimukset sisäistäneiden millenniaalien sukupolvisairaudeksi.

Seilin hourujenhuone suljettiin vuonna 1962, ja siitä lähtien saarella on sijainnut Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Nykyisin saari on turistikohde, ja sairaalasta muistuttavat enää rakennukset, historialliset dokumentit ja puuristit potilaiden haudoilla.

Lue lisää

Vetoomus mielenterveyspalveluiden rahoituksen puolesta

Nuoruus ja nuori aikuisuus on monien mielenterveyshäiriöiden tyypillinen alkamisikä. Jopa kolme neljästä ihmisillä ilmenevästä mielenterveyden häiriöstä puhkeaa ennen 25 vuoden ikää. (2018)

Miten opiskelijoille tulisi turvata riittävät mielenterveyspalvelut?

Kysyimme puolueilta vuoden 2017 kuntavaalien alla, millaista opiskelijapolitiikka ne vallan kahvassa ajaisivat. (3/2017)