Mielipiteet
20.09.2018

Kolumni: Liian hulluna kirjoihin

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja

Olisi helppo kuvitella himohamstraaminen vain nykypäivän ilmiöksi. Pakonomaisella keräilyllä on kuitenkin yllättävän pitkä – ja synkkä historia.

Muistatko, kuinka pari vuotta sitten innostuimme luopumaan tavaroistamme joukolla?

Japanilaisen Marie Kondon KonMari-menetelmän ympärille kasvoi kansainvälisen menestyskirjan myötä maailmanlaajuinen ilmiö ja oma yhteisönsä, jossa ”tavarasta puhdistautuminen” sai lähes uskonnollisia ulottuvuuksia.

Kodin krääsä vähentyi, mutta samalla suomen kielen verbien määrä lisääntyi: villitys toi mukanaan uudisverbit marittaa ja konmarittaa.

Entä sitten taannoinen yhdysvaltalainen tosi-tv-sarja Himohamstraajat (Hoarders), jossa valtavien tavaravuorten keskellä asuvat ihmiset saivat asiantuntija-apua elämänhallinnan ongelmiinsa? Se jos joku alleviivasi sitä, kuinka voimakas ja pulmallinenkin side 2000-luvun ihmisellä on esineisiin ja shoppailuun.

MUTTA HAMSTRATTIIN sitä historiassakin. 1800-luvun alussa eurooppalaisessa lehdistössä raportoitiin huolestuneesti bibliomanian, siis pakonomaisen kirjojen hankkimisen, leviämisestä.

Yksi kuuluisimmista ja pahamaineisimmista bibliomaaneista oli Johann Georg Tinius (1764–1846). Tinius oli Posernassa, nykyisen Saksan alueella, asunut pastori, joka anasti kirkon kolehtirahoja rahoittaakseen pohjatonta addiktiotaan kirjoihin.

Pian hänen taipumuksensa sai vieläkin kohtalokkaampia piirteitä: kun kirkon rahat eivät enää riittäneet, Tinius alkoi tehtailla postiryöstöjä naamioasujen turvin. Lopulta hän ajautui kirjanhimoissaan jopa surmaamaan erään varakkaan leipzigiläisen leskirouvan.

TINIUKSEN JÄÄTYÄ kiinni poliisit löysivät pappilasta ja sen viereisestä aitasta 60 000 nidettä kirjoja sekä mittavan kokoelman erilaisia tekopartoja, peruukkeja ja valepukuja.

Oikeuden tuomio paatuneelle bibliomaanille oli ankara: Tinius määrättiin 22 vuoden vankeuteen. Tosin sitäkin pahemmalta rangaistukselta hänestä tuntui rakkaan kirjakokoelmansa pakkohuutokauppa.

Miikka Rusi
Kolumnisti on vapaa kirjoittaja, joka on lähempänä hamstraajaa kuin konmarittajaa.

 

Lue lisää:

Kolumni: Laman lapsilta trendi-ilmiöksi 

”Halvalla lähtee, kunhan pääsen eroon”, kertoo ilmoitus Facebookissa. (4/2018)

Pidetään homma aitona

Kirjailijoiden keskinäinen nokittelu on osoitus siitä, että kaunokirjallisuus voi olla kilpailulaji siinä missä räppikin. (2/2017)

Hamsterit

Säästötoimet painavat päälle, mutta kodit täyttyvät tavarasta. Mikä saa ihmisen säilömään karkkipapereita? (9/2015)