Kolumni
28.02.2022

Kolumni: Sivaripaikka jatkoi tietynlaista varmuuden aikaa elämässä

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Kuvat:
Anni Savolainen

Tänä päivänä työelämässä on mahdollista tehdä kahta tai useampaa aivan erilaista työtä.

Aloitin sivarina Tylkkärin toimittajana Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY) viime heinäkuussa.

Koulutukseni tai työkokemukseni ei kuitenkaan ollut lähelläkään toimittajan alaa: valmistuin viime juhannuksena insinööriksi Turun ammattikorkeakoulun prosessi- ja materiaalitekniikan linjalta.

Prosessi- ja materiaalitekniikka ei sano monelle terminä paljoa.  Omissa opinnoissani painotin materiaalitekniikan opintoja. 

Prosessi- ja materiaalitekniikasta on mahdollista hakea töihin monelle alalle, koska prosesseja hyödynnetään monella alalla kuten metsäteollisuudessa, lääketeollisuudessa, elintarviketeollisuudessa ja kaivosteollisuudessa.

Useimmiten nämä työt tapahtuvat tehtaissa, kuten suihkuseinätehtaalla ja paperitehtaalla, missä itsekin olen ollut hommissa.

 

Pohdin aikoinaan, olisiko ollut mahdollista saada sivaripaikka jostain oman alan työstä. Koska sivaripaikkaa ei voi hakea mistään voittoa tavoittelevasta yrityksestä, sulkeutui suurin osa omaan alaan liittyvistä vaihtoehdoista pois.

Ainoa, mitä keksin, oli yliopiston kemian laitos, mistä ei kuitenkaan napannut.

Kun hain toimittajan sivaripaikkaa, en uskonut saavani sitä. Toimittajan työ kuulosti kuitenkin kiinnostavalta, enkä ollut koskaan tehnyt mitään sen kaltaista. Lähetin hakemuksen, ja onnekseni myös sain paikan.

Koulutuksestani on silti ollut toimittajana hyötyä. Toimittajana joutuu etsimään tietoa samalla tavalla kuin kurssejakin tehdessä. 

 

Tuttua on myös, miten joissain aiheissa joutuu käsittelemään laajaa aineistoa ja koostamaan siitä selkeän paketin tekstimuotoon.

Tässä työssä on tavoitteena kirjoittaa tekstistä mielenkiintoista lukea, jolloin tulee harjoiteltua muutakin kuin vain raporttien kirjoittamista.

Toimittajan työssä joutuu myös tarkastelemaan kaikkea kriittisesti. Tästä voi olla apua mahdollisten epäkohtien havaitsemisessa prosesseissa.

Sivaripaikka jatkoi tietynlaista varmuuden aikaa elämässä. Koska se oli pakko suorittaa, tiesin varmasti, mitä on tulossa. Kesäkuussa sivaripaikan loppuessa häämöttää epävarmuus, kun tavoitteena on löytää ensimmäistä kertaa töitä tutkinnon ollessa suoritettuna. 

Työskenneltyäni TYYllä toimittajana vajaan vuoden ajan, on aika etsiä koulutustani vastaavia töitä. Tähtäänkin TYYn toimistosta takaisin tehdashalleihin.

 

Lue lisää

Kolme opiskelijatarinaa: Uimavalmentaja, laivasiivooja, kaivostyöläinen – puolet opiskelijoista työskentelee opintojensa ohella, ja vain puolet heistä alaansa vastaavissa tehtävissä

Kymmenet tuhannet yliopisto-opiskelijat käyvät töissä opintojensa ohella. Tylkkäri jutteli kolmen opintojen ohella työskentelevän opiskelijan kanssa. (3/2021)

Kolumni: Työnantaja, esittelet vääriä herkkuja

Toimittaja Wilhelmiina Palonen kirjoittaa, millaista kuvaa työelämästä on hänelle opiskelijana maalattu. (5/2020)