Kolumni
30.11.2021

Kolumni: Täältä tulevat tunnetaidot

Teksti:
Savu Kallio
Kuvat:
Teemu Perhiö

Pataleivät ja padel. Ajankohtaisten trendien tarkistukseen riittää nopea vilkaisu Instagramin @keskiluokkameemit-tilille. 

Työmarkkinoilla milleniaalien uusimpia trendejä on jo usean vuoden ajan ollut loppuunpalaminen. Uupumus, burn out, ystävien kesken burnis. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. 

Kun tarkastellaan uupumuksen taustatekijöitä, niiksi määrittyy Terveyskirjaston mukaan usein kohtaamattomuus työn vaatimuksien ja mahdollisuuksien kanssa. Työn rajat tai työtehtävät eivät ole selvät.

Väsyneelle on helppoa sanoa, että hänen pitäisi vähentää töitä tai opiskeluja. 

Mutta miten oppia sanomaan ei?

”Ei, en pysty tekemään tätä työtä nyt.”

”Ei, en pääse töihin tuolloin.”

Sana on tuttu terveystiedon tunneilta: Ei on ei.
 

Terveyskirjaston mukaan tunnetaitoinen ihminen osaa ilmaista omia tunteitaan. Hän kommunikoi tarpeistaan ja rajoistaan ymmärrettävästi ja osaa ottaa toiset huomioon.

Suurella osalla meistä on kuitenkin puutteita juuri näissä taidoissa. Se kävi hyvin ilmi, kun Instagramin @pikakahvi­memegirl jakoi tilillään syyskuun lopulla seuraajiensa kokemuksia deittimarkkinoilta ja Tinderin swaippailuviidakosta. 

Lukuisissa kertomuksissa yhdistäviä tekijöitä olivat kommunikaatio-ongelmat sekä tunnetaitojen puute.

Miten sanoittaa, miltä minusta tuntuu? Ja jos ei tiedä, miten kertoa se deitille tai seurustelukumppanille?

”Vituttaa?”

Jos ensimmäisenä tekee mieli välttää aihetta, kiertää se kokonaan tai alkaa syytellä keskustelukumppania, ei ole ihme, jos keskustelu tuntuu vaikealta.
 

@pikakahvimemegirl-tilin päivityksien jälkeen kommenteissa alettiin käydä tavallista runsaampia keskusteluja siitä, kuinka ylläpitäjä on kirjoittanut asiasta väärällä tavalla. 

Seuraavissa julkaisuissa tilin omistaja kertoi, kuinka hänellä ei ole aikaa tai energiaa henkilökohtaiseen neuvontaan. Hän ei hyväksy syyllistäviä tai vaativia viestejä.

Palaamme takaisin tunnetaitojen määritelmiin: yksi niistä on omien rajojen tunnistaminen ja asettaminen.

Henkilökohtainen turhautuminen, jossa kerrotaan toiselle, mitä hänen olisi pitänyt tehdä tai kuinka väärässä toinen on, ovat esimerkkejä tilanteista, joissa oma tunnetyö ulkoistetaan toisen hoidettavaksi pyytämättä.  

On eri asia huomauttaa ihmiselle seksistisestä, rasistista käytöksestä tai kirjoitteluista ja pyytää oikaisua asiavirheeseen. Loukkaantuminen tuntemattomalle internetissä, koska hän ei ole heti vastaamassa sinun turhautuneeseen viestiisi, on mielenkiintoinen ilmiö.
 

Uusimassa opetussuunnitelmassa vuodelta 2014 tunnetaitojen opettelu on kirjattu osaksi opetusta 1.–9. koululuokille. 

Kuka opettaisi näitä samoja taitoja meille peruskoulumme jo tovi sitten päättäneille?
 

Lue lisää

”Kunnon liikkeitä eikä mitään tuhnua!” Näytteleminen vaatii mukavuusalueelta poistumista, ja tämän takia se tuntuu niin vaikealta

Toimittaja osallistui Turun ylioppilasteatterin näyttelijäntyön kurssille, jossa piti osata näytellä tunteitaan. (1/21)