Kolumni
10.05.2019

Kolumni: Turkulainen maisteri, ota lapio käteen!

Teksti:
Anni Savolainen
Kuvat:
Teemu Perhiö

Valmistun tässä kuussa maisteriksi. Päätin jo ajat sitten, että teen kaikkeni, jotta pystyn jäämään Turkuun.

Olen metsästänyt työpaikkaa esimerkiksi Facebook-sivuilta ja -ryhmistä, jotka jakavat työilmoituksia. Halusin olla skarppina ja valmis hakemaan, kun jotain kiinnostavaa ilmenee.

Tämän lisäksi sähköpostiini on kilahdellut viiden työpaikkavahdin ilmoituksia lähemmäs vuoden ajan. Hakemistyön osittainen automatisoiminen on mahtavaa ja keventää omaa taakkaa, ajattelin.

Sanotaan nyt suoraan: Aarresaarta lukuun ottamatta nämä työpaikkavahdit ovat perseestä.

Useimmiten määrittelen työpaikkavahdit niin, että saan ilmoitukset seuraavilta aloilta: media, viestintä, tutkimus, kehitys ja kulttuuri.

Sähköposteja ja työilmoituksia tulee joka päivä, mutta useimmiten tittelit kilpailevat älyttömyydellään. Jaan tässä muutaman esimerkin.

Promoottori. Siis terveystuotteiden myyjä ständeillä. Software test engineer. Okei, tämä menee varmaan kehitys-kategoriaan. Beauty advisor. Asiakaspalveluun tavarataloon? Nyt ei täsmää.

Eivät Facebook-sivutkaan ihan vahvoilla ole, vaikka ilmoituksia tuleekin lukuisia päivässä.

Naistanssija. Tämä mallitoimisto tarjoaa ”medianäkyvyyttäkin halukkaille”. Jos media-sana oli tässä se ratkaiseva avainsana, niin check. Viimeisin oli ehkä paras: kalanleikkaaja. Mitä?

Ilmoitukset ovat masentavia, joten sisällytän työpaikkavahteihin Varsinais-Suomen lisäksi kuitenkin Uudenmaan. Tuntuu, että sieltä töitä ainakin löytyy.

Pääkaupunkiseudulla tuntuu oikeasti olevan eri meno. Varsinkin Aarresaari on täynnä mitä kiinnostavimpia harjoitteluilmoituksia. Helsingin houkutus on ymmärrettävää.

Tätä kaikkea vasten puhe kasvavasta Lounais-Suomesta tuntuu oudolta. Jos kerta Turussa töitä riittää, niin korkeakoulutetuille tarkoitetut tehtävät ovat kyllä todella pahasti kiven alla.

Väitän, että useimmilla opiskelijoilla on tiedekunnasta riippumatta sitkeä ajatus siitä, että ainoastaan pääkaupunkiseudulla on hommia.

Opinahjomme työelämäpalveluiden tutkija huomautti, että tämä on lähinnä mielikuva eikä mikään fakta. Varmaan ihan totta, mutta ihmetyttää.

Monien meistä kannattanee silti varautua piilotyöpaikkojen kaivuuseen, jos Turusta haluaa kotinsa jatkossakin.

Anni Savolainen

Kirjoittaja on Tylkkärin väistyvä toimitusharjoittelija, joka sai kontakteilla määräaikaisen työn tutkimustehtävissä.

Lue lisää:

Maisterit karkaavat Helsinkiin, kun Turusta ei saa töitä – "Jos yritykset tavoittelevat valmistuneita, on liian myöhäistä"

Lounais-Suomeen houkutellaan jättikampanjalla lisää väkeä, mutta työilmoitusten perusteella korkeakoulutetuille ei ole tarvetta. 2000-luvulla yhä useampi turkulainen maisteri lähteekin tutkintoineen Helsinkiin. (5/2019)

Kolumni: Kuuden tunnin kylpyjä järkkyneelle mielelle

”Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää”, poppari Jenni Vartiainen laulaa Seili-levynsä (2010) surumielisellä kakkosraidalla. (4/2019)

Kolumni: Ennen olimme herroja, tänään heikko-osaisia

Sata vuotta sitten opiskelija oli yhteiskunnan herra, joka keikaroi kesäisin kaupungilla ylioppilaslakki päässä. Toisin on tänään. (3/2019)