Kolumni
06.11.2020

Kolumni: Voitaisiinko puhua seksuaalisesta puoleensavetävyydestä kuten Ruotsin enskareissa?

Teksti:
Vy Tram
Kuvat:
Kira Björklund

Katson Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa eli enskareita siinä esiintyvien asiantuntijoiden vuoksi. 

Minusta on kiinnostavaa tietää, millaisin perustein he muodostavat pareja. Suomen enskareissa asiantuntijat korostavat parien samoja arvoja, kiinnostuksen kohteita ja toiveita – asioita, jotka ovat aivan varmasti tärkeitä peruspilareita parisuhteen muotoutumiselle. 

Silti katsojalle jää tunne kuin jotain hyvin olennaista pimitettäisiin. Annetaan jotain, muttei kuitenkaan tarpeeksi.

Seksistä puhuminen on ohitettu aiemmillakin kausilla. Tuotanto on selittänyt asiaa sillä, että sarjassa mennään osallistujien ehdoilla, ja jos he eivät puhu seksistä niin luonnollisesti se ei sarjassa myöskään näy. Katsojana kuitenkin huomaa, tuntevatko parit vetoa toisiinsa vai pettyvätkö he ensisilmäyksellä alttarilla.
 

Tämän kauden kymmenennessä jaksossa Tommi ja Juudit puhuivat avoimesti ja kypsästi vetovoiman puutteesta.

Asiantuntijat nyökkäilivät ja tuntuivat lähinnä ohittavan ongelman. Tähän mennessä he eivät ole tarjonneet yhtään vinkkiä siihen, miten kipinän saisi syttymään.

Ruotsin kolmannen tuotantokauden enskareissa parien muodostamisessa keskityttiin avoimesti seksuaaliseen puoleensavetävyyteen.

Miksi kuitenkin Suomen enskareissa ohitetaan seksuaalinen vetovoiman merkitys? Sarjan yhtenä asiantuntijana on erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, joka varmasti osaisi puhua aiheesta lähestyttävästi ja luontevasti. 

Miksi Tanskasen ammattitaitoa ja tietämystä ei hyödynnetä niin, että se näkyisi myös katsojille?
 

Katsojana minulla pyörii lukuisia kysymyksiä päässä: Miten kunnioitetaan toisen rajoja?  Kuinka lähestyä luontevasti uutta kumppania? Entä jos tulee torjutuksi, kuinka sitä voi käsitellä ilman itsetunnon lopullista murenemista? 

Miten seksistä puhutaan uuden ihmisen kanssa? Riittääkö vain läheisyys? Entä jos suhde jää pysyvästi kaveritasolle? Niin paljon kysymyksiä mutta niin vähän vastauksia!
 

Vy Tram
Toimittaja
 

Lue lisää

Rakkauden ammattilaiset

Väestöliitto on ajanut lapsilisiä Suomeen, kantanut huolta syntyvyydestä ja vaalinut väestön laatua. Nykyisin järjestö haluaa suomalaisten olevan onnellisia, varsinkin makuuhuoneissaan. (4/2016)

Kolumni: Ihastun ihmisiin, jotka swaippaan vasemmalle

Nettideittailun runsaat mahdollisuudet ovat lisänneet valinnanvaikeutta, Vy Tram pohtii. Juttu kuunneltavissa! (6/2019)