Mielipiteet
04.05.2018

Kolumni: Yöjuoksuja ja vispilänkauppaa

Teksti:
Pihla Hänninen
  • Pihla Hänninen

Deittailu ja kepeät seksisuhteet liitetään vahvasti nykyaikaan. Avioliiton ulkopuolinen seksi ja vapaat suhteet eivät kuitenkaan ole uusia keksintöjä.

1700-luvulla rahvaan parissa kiersi rivoja pilapiirroksia ja kansanrunoja. Maaseutuyhteisössä yöjalassa käymisellä tarkoitettiin tuttavuuden tekemistä potentiaalisten heilojen kanssa. Myös vanhan kansan sanat vispilänkauppa ja teerenpeli viittaavat eroottissävytteiseen liehittelyyn.

Uskonpuhdistus oli nostanut yhteiskuntahierarkiaa tukevan avioliiton erityisasemaan. Porvariston joukossa etenkin naisten mainetta suojeltiin kiivaasti. Epäilyttävät silmäniskutkin saattoivat johtaa kunnian menettämiseen. Ylhäisaatelin seksielämä oli huomattavasti vapaampaa.

Kaupunkiyhteisössä edes avioliitto ei taannut uskollisuutta. Avioliiton ulkopuolisesta seksistä eli huoruudesta rankaistiin.

Kaupungistuminen katkoi maaseudun yhteisölliset siteet ja muutti seksikäytäntöjä: syntyi bordelleja, joissa ”sallitut naiset”, täyttivät yksinäisten kaupunkilaisten tarpeita. Yhteiskunnan normit olivat siis varsin kaksinaismoralistiset.

TÄNÄ PÄIVÄNÄ aviorikoksesta ei enää rangaista laissa. Miksi emme siltikään elostele menemään?

Suomalaisia intiimisuhteita ja seksuaalisuutta ympäröivät yhä uuskunnialliset normit. Koska elinikäisen yksiavioisuuden ihanne on seurannut meitä nykyaikaan, seksuaalista yhdelle ihmiselle omistautumista pidetään rakkauden ja kiintymyksen korkeimpana asteena.

Vaikka elämänmittainen parisuhde on harvinaistunut, sinkkuutta nähdään oman valinnan sijaan vain vaiheena kohti uutta suhdetta. Media neuvoo innokkaasti, kuinka sinäkin löydät sen (seuraavan) oikean. Samalla nettifoorumella kinastellaan siitä, miten pettäjän tunnistaa.

Onko pakko valita vain yksi, jos tykkääkin kahdesta tai useammasta?

Ei välttämättä: esimerkiksi polyamoristen ihmisten mukaan voi useampaa rakastaa kerrallaan. Seksibloggari Melissa Mäntylä ja Outo homo -monologistaan tunnettu koomikko Juuso Kekkonen ovat tehneet polyamoriaa tunnetuksi Suomessa.

Kepeä seksisuhde ei olekaan huonompi kuin parisuhde. Lyhyt suhde ei ole arvottomampi kuin pitkä suhde. Yksi suhde tai vakiintuminen eivät ole välttämättömyyksiä.

Slut shamingin aika on ohi: pane menemään, jos huvittaa. Ei sitä ennenkään kainosteltu. Ihmisellä voi vallan hyvin olla useampikin kesäheila.

Pihla Hänninen

Kolumnisti on vapaa kirjoittaja, jonka mielestä järvi ei kulu soutamalla.

 

Lue lisää:

Haluan lisää seksipuhetta

Ystävien kokemat sänkyoivallukset voisivat olla sinunkin ulottuvillasi, jos vain uskaltaisit avata suusi, Susanne Salmi kirjoittaa. (8/2015)

Itsetyydytys on hyljeksitty nautinto

Seksuaalinen vallankumous meni jo, mutta miesten sooloseksiin suhtaudutaan yhä säälien. Taustalla leijuu kimppu kirjaimellisesti antiikkisia asenteita ja ahtaita maskuliinisuuden raja-aitoja. Masturboinnin mullistava teknologia on kuitenkin tulossa. (5/2016)

Rakkauden ammattilaiset

Väestöliitto on ajanut lapsilisiä Suomeen,kantanut huolta syntyvyydestä ja vaalinut väestön laatua. Nykyisin järjestö haluaa suomalaisten olevan onnellisia, varsinkin makuuhuoneissaan. (4/2016)