Mielipiteet
08.11.2017

Kommentti: Journalismia, ei vaaliviestintää

Teksti:
Nella Keski-Oja

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajistovaalien alla on käyty taas kiivasta sanasotaa siitä, miten Turun ylioppilaslehden tulisi kirjoittaa vaaleista.

Arvostelun keskeinen väite on, että median tulisi harjoittaa ”puolueetonta viestintälinjaa”.

Hetkinen.
 
Turun ylioppilaslehti tekee journalismia, ei viestintää. Toisin sanoen: Tylkkärin tehtävä ei ole hoitaa ehdokasryhmien kampanjointia niiden puolesta. Me analysoimme vaaleja lukijoitamme varten, emme vaalipäälliköitä miellyttääksemme.

Eräänkin spin doctorin mielestä Tylkkärin pääkirjoituksessa ei saisi sanoa suoraan, että vaaleissa tavoitellaan voittoa. Höpsis! Totta kai joka ikinen kisaan lähtenyt ryhmä hakee vaaleissa menestystä. Jos väittää muuta, hurskastelee.

Osa keskustelijoista ei ymmärrä journalismin ja viestinnän eroa – tai teeskentelee tietämätöntä. Käsitys median yhteiskunnallisesta roolista on hukassa, kun journalistista pääkirjoitusta yritetään väkisin kammeta viestinnän muottiin.

Tiedotustyöllä on toki paikkansa: TYYn virallisessa viestinnässä. Ja hyvä niin.

Journalismia ja viestintää ohjaavat kuitenkin eri tavoitteet. TYYn viestinnän tarkoitus on tiedottaa esimerkiksi ylioppilaskunnan edunvalvonnasta ja palveluista – tai hoitaa vaikkapa brändäystä ja maineenhallintaa. Siihen ei kuulu ylioppilaskunnan tai yliopiston tekemisten julkinen ruotiminen.

Turun ylioppilaslehden journalistiseen rooliin se sen sijaan kuuluu. Edustajiston päättämän strategian mukaisesti Tylkkäri ”valvoo yliopiston ja ylioppilaskunnan toimintaa kriittisesti”. On siis paljon asioita, joihin ”puolueeton viestintälinja” ei voi tarttua, mutta Tylkkäri voi.

Kuluneen vuoden aikana Tylkkäri on kirjoittanut muun muassa edustajiston yllätyspäätöksestä puolittaa Turun ylioppilasteatterille maksettava tuki, Hommaforumin perustajan Matias Turkkilan kutsumisesta luennoitsijaksi ja opiskelijoiden huijaamisesta tekaistujen Tinder-profiilien avulla, minkä lisäksi Tylkkärissä on arvosteltu esimerkiksi ilmoittamatta tehtyjä asuntokäyntejä Ylioppilaskylässä ja Turun yliopiston rahankäyttöä

Suurta osaa näistä aiheista ei mikään muu media käsittele, ei ainakaan ennen kuin Tylkkäri on nostanut ne keskusteluun.

TYYn edustajisto tekee päätöksiä isoista rahoista ja isoista periaatteista. Työtä pitää seurata ulkopuolelta ja kriittisesti. Se ärsyttää useita. Onneksi moni kuitenkin ymmärtää journalismin yhteiskunnallisen merkityksen – sekä eron median ja viestinnän välillä.

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi