Mielipiteet
07.12.2020

Kommentti: Keltsi oli homeinen rotisko, mutta persoonallisia opiskelijatiloja on yhä vaikeampi löytää

Teksti:
Jasmin Vahtera
Kuvat:
Teemu Perhiö

Korona jätti humanistit epämääräiseen välitilaan, kirjoittaa Jasmin Vahtera.
 

Talo oli homeinen rotisko, mutta siinä oli jotain maagista.

Keltaisesta talosta eli Keltsistä oli muodostunut humanistien keskuudessa instituutio. Se oli tapahtumien, bileiden, vuosijuhlajatkojen ja sitsien areena.

Toukokuussa kattojärjestö Humanitas tiedotti, että Keltsille oli saatu lisää vuokra-aikaa lokakuun loppuun saakka. Mahdollisista viimeisistä tapahtumista talolla uskallettiin vielä kainosti unelmoida.

Virustilanne ei kuitenkaan helpottanut. Lokakuussa Humanitas kutsui ainejärjestöt siivoamaan kunkin järjestön omat tavarat pois.

Mitään ei saanut siirtää uusiin tiloihin Arcanumiin, sillä Keltsin irtaimisto oli vakavan home-ongelman vuoksi pääosin käyttökelvotonta.

Talon viimeisinä viikkoina Humanitas pyysi opiskelijoita postaamaan Instagramiin muistelukuvia tunnisteella #muistojakeltaisestatalosta. Tarinat täyttyivät kollektiivisesta surusta.

Se oli surua siitä, että yksi aikakausi oli päättymässä. Siitä, millä tavalla se oli päättymässä. Ja siitä, ettei voitu vielä kerran läikyttää halpaa kaljaa lattialle ja tanssia porukassa pöydällä Pet Shop Boysin ”West End Girlsin” tahtiin.
 

Keltsi sijaitsee Sirkkalan kasarmin pihapiirissä. Kasarmialue on yksi Suomen vanhimmista pääosin säilyneistä.

Sen monivaiheiseen historiaan kuuluu esimerkiksi sisällissodan aikainen punavankileiri. Alueen rakennuksissa on historiallista arvokkuutta ja kauneutta.

Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos muutti kasarmin rakennuksiin vuonna 2012.

Tilat olivat niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan suosiossa. Niissä oli kotoisaa pehmeyttä, mitä on ollut vaikea löytää muista yliopistorakennuksista.

Välipalaksi kutsutussa aulatilassa oli kiva pitää kokouksia ja hengailla muuten vaan luentojen välissä. Vuonna 2014 kampuksen lähelle valmistui yliopiston kirjastoyksikkö Teutori, missä oli helppo valmistautua tentteihin.

Sirkkalassa opiskelu oli monelle vahva osa koko opiskelijaidentiteettiä.

Kesällä 2020 laitos muutti pois, entiseen kemianlaitokseen Arcanumiin, jonne siirtyvät myös muut humanistiset aineet eri puolilta kampusta. Muuttoa on valmisteltu useampi vuosi.

Laitosjohtaja Marjo Kaartisen mukaan henkilökunta ei koskaan saanut tietää lopullista syytä muutolle. Hän arvelee syyksi yliopiston yleistä tilaohjelmaa ja tilojen tiivistämistarvetta.

Koronan takia humanistinen tiedekunta ei kuitenkaan päässyt aloittamaan juhlallisesti alusta. Arcanumin avajaisia vietettiin lokakuussa Zoomissa.

Tiedekunta on jäänyt välitilaan, jossa uusiin tiloihin ja uuteen aikaan siirrytään lähinnä ajatuksissa.
 

Sirkkala ja Keltsi hiipuivat pois keskuudestamme, surullisen vähin äänin. Aivan eri tavalla kuin kukaan olisi halunnut.

Kävin Keltsillä viimeistä kertaa lokakuun alussa. Homeongelma oli äitynyt niin pahaksi, että jo hetken oleskelu tilassa oli tuskaisaa.

Aika oli ajanut rakennuksen ohi jo aikoja sitten, vaikka me tilaa käyttäneet emme suostuneetkaan sitä hyväksymään.

Opiskelijoita mietityttää, mistä löytyy uusi Keltsi. Yliopiston pyrkimys tilojen kustannustehokkaaseen käyttöön johtaa herkästi siihen, että persoonallisia tiloja on yhä vaikeampi löytää. 

Betoninen Arcanum on olemukseltaan kaukana Sirkkalan kampuksen pastellinsävyisistä taloista ja sisätilojen avaruudesta.

On kuitenkin toivottava, että opiskelijan identiteetti voi kiinnittyä myös Arcanumiin, sillä tilan merkitys koko opiskelutaipaleella on suuri.

Se on nykyhetken ja muistojen kokonaisuus. Se säilyttää sisällään aikaa, hetkiä, ihmisiä, kohtaamisia, onnistumisia ja epäonnistumisia sekä uuden oppimista.

Kaikkea sitä, mikä tekee opiskelusta niin hienoa.
 

Lue lisää

Punavankileiristä kampukseksi – sisällisodan kaiut Sirkkalassa

Sirkkalan kampuksen historia on Turun yliopiston paikoista kenties tarinarikkain, mutta huonosti tunnettu (1/2018).

Kampus myllerryksessä – moni talo jää tyhjäksi, osa saatetaan ”exitoida”

Aurum-rakennuksen valmistumista odotellessa monen kiinteistön kohtalo on avoinna – katso kohteet kartalta (7/2019).