Mielipiteet
20.09.2019

Kommentti: Turun yliopisto on strategiatyössään kuin opiskelija tentissä

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö

Hallintojargon uhkaa upottaa yliopiston uuden strategialuonnoksen hyvät asiat alleen.

Turun yliopisto on strategiaa työstäessään kuin opiskelija tentissä: käyttää fiksun kuuloisia täytesanoja saadakseen määrämitan täyteen. Vai mitä mieltä pitäisi olla seuraavasta: Olemme kansainvälisesti arvostettu, vaikuttava ja monitieteinen ongelmanratkaisija sekä merkittävä yhteiskunnallisen keskustelun käynnistäjä ja ylläpitäjä.

Vanha strategia on monesti hyvä lähtökohta uuteen. Uuden strategialuonnoksen rakenne noudattaakin siitä tuttua jakoa tutkimukseen, koulutukseen, yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja yhteisön hyvinvointiin.

Siitä kuitenkin puuttuvat niin yliopistolle ominainen kriittisyys kuin toisaalta wau!-henkinen-konsulttipöhinä Tampereen yliopiston tyyliin. Vaikutelma on väljähtynyt. Lukiessa herää kysymys: miksi ja kenelle strategiaa kirjoitetaan?

 

Nyt esitetyistä ”yhdessä määritellyistä” tavoitteista tuntuu puuttuvan tavoitteellisuus. Strategiatyön johtoryhmällä on ainakin pöytäkirjoistaan päätellen riittänyt matkan varrella ideoita, ja yhteisö on niitä myös luonut.

Harmittavasti kirkkaiksi hiottujen ajatusten sijaan strategialuonnoksessa tyydytään toistelemaan itsestäänselvyyksiä. Viesti hautautuu jargonin sekaan.

Esimerkiksi johtoryhmän pöytäkirjoissa esiintyvä Suomen parhaat hyvinvointipalvelut on selvä tavoite.

Luonnokseen päätynyt Olemme ylpeitä kattavista palveluista, joilla huolehdimme opiskelijoidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnista ja osaamisesta. Kehitämme jatkuvasti johtamista kaikilla tasoilla taas tuntuu tavoitteena epämääräiseltä ja palvelulupauksena kehnolta.

 

Yliopiston väelle on prosessin aikana tarjottu kunniakkaasti osallistumismahdollisuuksia. Kollegiaalisuuden lisäksi prosessilta kaipaisi visioita. Olisi reilua, että me ihmiset yliopiston tekijöinä tietäisimme, minne olemme menossa.

Kun vahvistetaan ja luodaan uusia korkealaatuisia ja monitieteisiä osaamiskeskittymiä hyödyntäen strategista yhteistyötä alueen ainutlaatuisessa toimintaympäristössä, niin mitä silloin oikeastaan tehdään? Kuka voisi johtaa lauseen arkipäivän toiminnaksi? Akateemisuuden ei tarvitsisi tarkoittaa epäselvää ja monimutkaista.

Opetusta käsittelevän osion tavoitteena on, että yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen ”Suomen parhaan oppimiskokemuksen”. Ehkä se innostaa opiskelijoita ja opettajia kysymään toisiltaan arjessa: ”onko tämä Suomen parasta?”. Ja jos ei, niin ”mitä Suomen paras tekisi”?

Kokonaan toinen kysymys on, miten olennaista ”Suomen parhaana” oleminen on. Mitä muuta kuin menestymistä ja kilpailussa pärjäämistä 2020-luvun tiede- ja sivistysyliopisto voisi ohjenuoranaan korostaa?

 

Turun yliopiston uuden strategian 2021–2030 ensimmäistä luonnosta strategisiksi tavoitteiksi voi nyt kommentoida yliopiston intranetissä.

Kommentointiaikaa on maanantaihin 23.9. saakka.

Myöhemmin lokakuussa yhteisöltä kerätään ehdotuksia strategian toimenpiteiksi.

Lue lisää

Turun yliopiston suunta haussa: Säilyykö Jukka Kolan kehuma yrittäjyyspainotus uudessa strategiassa?

Yliopisto etsii suuntaa vuoteen 2030 asti. Viime strategia­kaudella tuotiin esiin yrittäjyyttä, mitä tuleva rehtori Jukka Kola on kehunut. Mitä on luvassa seuraavaksi? (4/2019)