Mielipiteet
23.03.2021

Kommentti: Vaihtareiden huoleton käytös perustellusti turhauttaa – suurin osa opiskelijoista on noudattanut rajoituksia parhaansa mukaan

Teksti:
Teemu Perhiö
Kuvat:
Anni Savolainen

Turussa tapahtui se, mikä monessa muussa yliopistokaupungissa aiemmin – korona alkoi levitä kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Vaihtareita on Turussa tällä hetkellä reilu kolmesataa. Tartuntoja oli maanantaihin mennessä todettu noin 80, altistumisia 200.

Tämä ei toki ole ensimmäinen kerta. Jo syksyllä vaihtareilla oli vaikeuksia noudattaa maahan saapuessaan karanteenisuosituksia. Oli tartuntaryppäitä ja valituksia kotibileistä.

Tylkkärin haastattelema vaihtari kertoi, että tuntui oudolta tulla Suomeen, kun melkein mikään ei ollut kiellettyä. Kai baariin saa mennä, jos se on auki?

Uusimman leviämisen myötä Turun yliopisto laittoi hätäratkaisuna koko kampuksen lockdowniin. Samalla peruuntuivat monelle opiskelijalle kriittiset Exam-tenttiajat. Onneksi moni opettaja on tarjonnut vaihtoehtoisia suoritustapoja.

Yliopisto on vetänyt muuta yhteiskuntaa tiukempaa koronalinjaa, mutta sekään ei pysty kontrolloimaan, mitä opiskelijat tekevät kampuksen ulkopuolella.
 

Yliopisto-opiskelijat ovat jo vuoden ajan tehneet etäopintoja. Yksinäisyys ja uupumus vaivaavat useita.

Tällaisessa tilanteessa vaihtareiden huolettomuus voi tuntua ärsyttävältä. Suurin osa opiskelijoista on yrittänyt noudattaa rajoituksia parhaansa mukaan – ja nyt, joidenkin muiden takia, niitä saatiin vielä lisää!

Koko koronan ajan opiskelijat ovat saaneet elää syntipukin leiman pelossa. Heidät on nähty itsekkäinä ja välinpitämättöminä, jos yhtään tahtoisivat lähiopetusta tai tavata opiskelukavereita.

Nuoret ja opiskelijat ovat siitä hyvä kohde, että he eivät ole vielä vaikuttavassa asemassa yhteiskunnassa. Vaihto-opiskelijat ovat vielä enemmän marginaalissa, he ovat yliopistollakin eräänlainen ulkoryhmä.

Ja niin opiskelijatkin tarttuivat kiviin.

Muistan kuinka ainejärjestöaktiivina yritin integroida vaihtareita opiskelijayhteisöön. Ainoastaan pubikierros sai heidät ihmisten ilmoille – silloinkin he hengasivat keskenään. En syytä heitä siitä.

Vieraassa maassa jää helposti yksin. Seuraa löytää kohtalontovereistaan, jos ylipäänsä.
 

Kansainvälisyys on olennainen osa yliopistoinstituutiota. On silti mielenkiintoista, miksi tällaisena aikana on ylläpidetty paikan päällä tehtäviä vaihto-opintoja. Jos lähiopetusta ei järjestetä, ei suorittamispaikalla pitäisi olla väliä.

Moni vaihtari kuitenkin saapui maahan jo syksyllä, jolloin tautitilanne oli paljon parempi.

Vaihto-ohjelmien keskeyttämiseen yliopisto ei mielellään ryhdy. Tulija on saattanut valmistautua vaihtoa varten jo vuoden etukäteen.

Toisaalta THL:n mukaan pidempiä vaihtojaksoja voi järjestää turvallisuusohjeet huomioiden. Ilmeisesti ohjeiden välittämisessä tai niiden noudattamisessa on ollut haasteita.

Turun yliopisto perui alkuvuodesta kaikki lyhyemmät, enintään kolmen kuukauden vaihtojaksot. Pian yliopisto on tekemässä päätöstä ensi syksyn vaihto-ohjelmista.
 

Vaihtareiden huoleton käytös perustellusti turhauttaa. Suurten bileiden järjestäminen on ollut vastuutonta ja vaarallista.

Kaikki vaihtarit eivät kuitenkaan ole syypäitä. Yhteiskeittiöasunnot ja pienet sosiaaliset piirit ovat helpottaneet taudin leviämistä vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Alueen toimijoiden nopealla ja vaikuttavalla yhteistyöllä taudin paikallinen leviäminen saatiin onneksi hallintaan. Poliisi vartioi viikonloppuna karanteenien noudattamista, kaupunki lähetti koronabussin Joukkilaan ja yliopisto otti kaikkiin vaihtareihin henkilökohtaisesti yhteyttä.

Viikonlopun aikana nettikansan huomio siirtyi taas muualle, kun sadat koronarajoitusten vastustajat kokoontuivat osoittamaan mieltä ilman maskeja Helsingin kansalaistorille.

Saman asian puolesta on luvassa mielenosoitus Turkuun tulevana viikonloppuna.
 

Lue lisää

”What I felt was different here is that everything is a recommendation and not a fixed rule” – Exchange student Anja Steger has enjoyed her stay at University of Turku despite covid-19

The unusual autumn has not prevented the new exchange students from socialising. (6/2020)

“Palautuksen jälkeen istuin vain yksin himassa ruokapöydän ääressä” – tältä tuntuu valmistua maisteriksi korona-ajassa, yhdeksän graduntekijää kertoo

Toimittaja Sara Koiraselle poikkeustila mahdollisti graduun paneutumisen. (3/2020)

Selviytymispäiväkirja: Kuplassa

Yksi lihansyöjäkasvi, yksi asunto, neljä viikkoa. Toimittaja Vy Tramin poikkeustilapäiväkirja. (3/2020)