Mielipiteet
19.02.2020

Kommentti: Vaikka Turun yliopiston viestintä puuduttaa, ainakaan meillä ei ole moro-wauta

Tampereen yliopisto on sytytellyt viime aikoina #tunipaloja rajapinnoille.

Lakia on jätetty noudattamatta ja pahaista opiskelijajärjestöä pyydetty lopettamaan yliopiston logon tuni-ukkelin ”kasvo-osan käytön irrotettuna”.

Manselaisen uusyliopiston muotoutuminen on ollut surkuhupaisaa seurattavaa. Aviisi ehti osin dokumentoida sen, eikä siitä sen enempää. Helppo täältä Turusta on huudella, tamperelaisilla kun on ei-turkulainen osakuntakin.

Kyllä me omaakin yliopistoamme kritisoimme, esimerkiksi strategiatyön epämääräisyyksistä ja kampuksen parkkipaikkaratkaisuista. Mutta pitää myös antaa kiitosta silloin, kun on sen paikka.

Ja tämä todella on kiitos – vaikkakin kritiikin kaavussa.

Turun yliopiston brändiviestintä on nimittäin välillä puuduttavan yksitoikkoista. Rehtoristo ja muut pamput korostavat alueellista yhteistyötä ja Turun mallia haastattelusta toiseen ennalta-arvattavalla tavalla.

Uudet DI-linjat toki mahdollistavat ainutlaatuisen tiedekuntarajat rikkovan dynaamisen monitieteisen vuorovaikutuksen ja ylläpitävät alueen kansainvälistä kilpailukykyä ja synnyttävät aitoja innovaatioita.

Olemme toimituksessa miettineet, kenelle viesti on tarkoitettu. Tampereen ”epävarmoja ensiaskelia” seuratessa tylsä organisaatioviestintä on kuitenkin herättänyt lohtua.

Ehkä itseään toistava viestintä kertoo siitä, että Turun yliopistossa prioriteetit ovat jossain muualla – kuten perustutkimuksen teossa.

Ja vaikka täälläkin tietoja joskus pantataan, niin lopulta ne luovutetaan kaunista tietopyyntöä vastaan.

Naaman irrotuksesta syntynyttä kohua on joka tapauksessa vaikea nähdä ”orastavana uhkana opiskelijahuumorille”. Huumori voi paksusti, kun sitä ruokkii.

Kaikessa kömpelyydessään ja muunneltavuudessaan tuni-ukkeli on oivaa meemimateriaalia. Kyse ei ole siitä, mikä on ”oikea tapa” käyttää logoa. Sitä on mahdoton kontrolloida.

Sitä paitsi modernit yrityksethän [sic] hakevat logosysteemejä, ”notkeita identiteettejä”. Miltä Googlen logo oikeasti näyttää?

Turun yliopiston soihdun rinnalla tuni-ukkeli on kuin liekinheitin.
 

Oikaisu 19.2.2020 klo 16.05: Poistettu lause ”Lakitoimilla uhkailu oli toki liioittelua”, koska yliopisto ei suoraan uhannut opiskelijajärjestöä lakitoimilla.