Mielipiteet
11.09.2020

Kommentti: Ylioppilasteatterin taisi (taas) ottaa ohraleipä

Teksti:
Teemu Perhiö

Turun ylioppilasteatteri on toiminut Läntisellä Rantakadulla Teatterisillan päässä jo vuodesta 1979.

Kun kiinteistö vaihtoi omistajaa viime talvena, teatterin tulevaisuudesta alkoi välitön spekulaatio. Tilakriisit nimittäin ovat TYT:lle tuttu juttu, melkeinpä osa teatterin tarinaa.

Kiinteistökehitysyhtiöitä tuntien ei tullut yllätyksenä, että uusi omistaja, JKK-Kiinteistö, aikoo saneerata talon ja nostaa vuokraa. Perus liiketoimintaa. Arvokas, suojeltu rakennuskin pysyy paremmassa kunnossa.

Remontointi ei ole halpaa ja kustannukset pitäisi kuolettaa. Jokin syy sillekin on, että ensin kaupunki ja sen jälkeen yliopistosäätiö luopuivat kiinteistöstä.

Kun uusi vuokranantaja sitten saapui rakennukseen ”kiinnostuneen tahon” kanssa syyskuussa 2020, TYT huolestui ja paikallislehdessä kysyttiin, tuleeko ylioppilasteatterin tilalle kauppa.

Spekulaatiosta riippumatta tiedossa on, että taloon riittäisi tulijoita. Ja kun remontti valmistuu ja vuokra nousee, TYT:lle tekee tiukkaa kilpailla taloudellisesti muita vuokralaisehdokkaita vastaan.

Teatterin budjetissa ei ole kauheasti pelivaraa. Kaupungilta TYT sai täksi vuodeksi 27 000 euroa avustusta (kolmanneksen budjetista), mutta sekään ei yksin riitä kattamaan vuokrakuluja.
 

Ensisijainen ongelma ei silti ole se, että rakennuksen omistaa yksityinen firma. Ongelma on, että sitä ei enää omista kaupunki tai yliopistosäätiö.

Näille tahoille olisi vielä saattanut kuvitella muitakin motiiveja kiinteistön ylläpitoon kuin rahallisen lisäarvon tuottamisen.

Jos ei halua antaa arvoa perinteille tai monimuotoiselle kaupunkitilalle, voi ajatella, että voittoa tavoittelemattoman ylioppilasteatterin kannattaisi muuttaa jonnekin halvempaan paikkaan.

Se on kylmän taloudellinen lähestymistapa kaupunkitilaan. Raha ratkaisee.

Radio Suomi Turun haastattelussa teatterin edustajat kuitenkin kertoivat, että vastaavaa tilaa ei Turusta löydy. Kaupungissa onkin nyt oikea pula kulttuuritiloista, jotka sopisivat ei-kaupalliseen ja omaehtoiseen tekemiseen.

Barkerin tehtaan taiteilijatyötilojenkin tulevaisuus näyttää epävarmalta: rakennus haluttaisiin muuttaa loft-asunnoiksi.

Keväällä Tylkkäri uutisoi keikkapaikkapulasta, joka iskee etenkin aloitteleviin bändeihin. Puhumattakaan siitä, miten korona on lamauttanut kulttuurialaa.

Ei ole paras hetki ”kasvattaa kulttuuria” Suomen Turussa.
 

Kulttuuristaanhan Turku tunnetaan. Täällä on monipuolista teatteritaidetta, hienoja museoita ja omaperäisiä musiikkitapahtumia – ainutlaatuinen yhdistelmä pientä ja suurta.

Nyt pienen kasvualusta on kuihtumassa.

Kiss my Turkun sivuilla kulttuuriskenen uusiutumiskyvylle on annettu syyksi kaupungin palaminen maan tasalle tasaisin väliajoin.

Sitä odotellessa?
 

Lue lisää

Turun ylioppilasteatterin jatko perinteisissä tiloissa voi olla uhattuna: kiinnostuneita vuokralaisia ”jonoksi asti”

Turun ylioppilasteatterin jatko nykyisissä tiloissaan Läntisella Rantakadulla voi olla uhattuna. Vuokrasopimuksen jatko on epävarma, tilat vaativat mittavaa remonttia ja uusia vuokralaisia olisi jonoksi asti. (4/2020)