Kolumni
09.10.2009

Kuka sammuttaa valot?

  • Piia Elo.

Rahat on loppu, huutaa kaupunginjohtaja. Kaupungissa on yritetty keksiä poppaskonsteja, on lomautettu, talkoovapailtu, säästetty, suljettu ja lopetettu. Toki on myös mietitty, että mitä nyt myytäisiin, kun puhelinlaitoksen myynnistä aikanaan saadut tuotot on hussattu. Toivottavasti viimeiseksi ja ainoaksi vaihtoehdoksi ei jää valojen sammuttaminen kaupungin toimipisteistä.

Pitäisikö nyt laittaa hanat kiinni vai panostaa tulevaisuuteen? Nuorempana turkulaispäättäjänä mietin, että onko meiltä viety mahdollisuus luoda tulevaisuutta, onko kassa tyhjä ja meillä enää luu kädessä? Miten turvata palvelut vanhempiemme eläkepäiviksi ja lapsemme turvalliseen kasvuun?

Turussa on panostettu ennen kaikkea korjaaviin toimenpiteisiin, kuten päihdehuoltoon, vanhusten laitoshoitoon ja myös aivan liian usein jouduttu turvautumaan lasten huostaanottoihin ja raskaisiin psykiatrisiin hoitoihin, toimenpiteisiin, joiden ennaltaehkäisy maksaa murto-osan korjaavasta hoidosta. Ennaltaehkäisyä onkin nyt terminä talouskurimuksen keskellä viljelty, jotta pelto saataisiin taas kukkimaan.

Nyt ei ole varaa lähteä toistamaan viime laman virheitä vaan mietittävä loppulaskua, joka jää meidän nuorempien turkulaisten maksettavaksi. Koulujen ryhmäkokojen on pysyttävä kohtuullisina ja oppilashuollon pelattava, lastensuojelun avohuoltoon on panostettava ja opiskelijoiden tulevaisuus ja mielenterveysongelmat otettava vakavasti. Koulukatastrofeja ja syrjäytyneitä nuoria on jo riittävästi. Lasku tulee tätä menoa olemaan mahdoton maksettavaksi ja hyvinvointivaltion lähtölaskenta voi alkaa.

Mutta mistä rahat, huutavat vanhemman polven päättäjät. Lomautukset ja pienet nipistykset eivät pelasta tätä kaupunkia, mutta vääristyneen palvelurakenteen korjaaminen ja hallinnon organisointi, tyhjät tilat ja päällekkäiset toiminnot ovat asioita, jotka syövät varoja palveluilta. Kaupungin on tartuttava haasteeseen. Palvelurakenteen korjaaminen maksaa, mutta on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Nyt ei pidä ottaa valtionvelkaa veronkevennysten maksamiseksi vaan ennaltaehkäisevään työhön. Hallituksen tulee keskittyä hyvinvointivaltion pelastamiseen, ei lautakasoihin eikä epätasa-arvoistavaan verokikkailuun. Porvarihallitus on rahoittanut valtionvelalla veronkevennyksiä vaikka tuloerot kasvavat ja peruspalvelut ovat vaarassa. Kunnat joutuvat nostamaan veroprosenttiaan ja verotus on liukumassa kohti tasaveroa. Olemmeko todella valmiit heittämään hyvinvointivaltion polttolaitokselle ja sammuttamaan valot?

Piia Elo

Kirjoittaja on Turun

kaupunginhallituksen jäsen (sd.)